MASKINVARE

Enkelte B560-hovedkort kan halvere prosessorens ytelse

Steven Walton i Hardware Unboxed har avdekket ytelsesproblemer med flere B560-baserte hovedkort.
Steven Walton i Hardware Unboxed har avdekket ytelsesproblemer med flere B560-baserte hovedkort. Skjermdump fra YouTube
29. mai 2021 - 05:00

Den australske YouTube-kanalen Hardware Unboxed har avdekket at en del rimelige Intel B560-baserte hovedkort ikke klarer å utnytte prosessorene de skal støtte. I enkelte tilfeller reduseres ytelsen i Intels prosessorer i Rocket Lake -serien med så mye som 50 prosent.

Gir ikke prosessoren nok strøm

Problemet skyldes delvis Intels heller forvirrende måte å spesifisere prosessorenes strømtoleranser på, vanligvis kalt TDP. Selv om en prosessor er spesifisert til 65 watt, kan den godt utvikle langt mer når den er kraftig belastet. 

Vanligvis er dette i korte blaff, slik at det ikke bygger seg opp noe særlig varme, men det kan også hende når prosessoren må gjøre tungt arbeid over tid.

En del rimelige B560-hovedkort har imidlertid en sperre på 65 watt, slik at prosessoren ikke får strømmen den trenger for å klare full hastighet over tid. På enkelte av hovedkortene det gjelder kan man justere denne sperren, men kun opp til 100 watt. Dette er heller ikke nok til å nå ytelsen prosessoren skal ha.

I hovedsak gjelder dette disse Intel-prosessorene, som alle er låst for overklokking og med en TDP på 65 watt:

 • Core i9 11900 og 11900F
 • Core i7 11700 og 11700F
 • Core i5 11600
 • Core i5 11500
 • Core i5 11400 og 11400F
Intels 11. generasjon Core-prosessor, kodenavn «Rocket Lake-S», for stasjonære PC-er.
Les også

Endelig har Intels PC-prosessorer fått helt ny mikroarkitektur

Skrur ned hastigheten

I tillegg vil ofte en oppjustering fra 65 til 100 watt føre til at VRM-modulene utvikler for mye varme.

Dette er brikker som styrer prosessorens strømtilførsel. Hovedkortprodusentene har forsøkt å spare penger der de kan, og dermed er det ofte ikke inkludert kjøleribber på VRM-modulene, noe som er vanlig på litt dyrere – og bedre – hovedkort.

Hardware Unboxed målte opp til 108 grader på VRM-modulene på enkelte hovedkort. Den slags temperatur vil gjøre at systemet automatisk skrur ned hastigheten på prosessoren, for å unngå at varmen skader komponentene.

Dermed når prosessoren ikke opp til den ytelsen den skulle hatt, og ville hatt på andre og bedre hovedkort.

Hvis grensen er 100 watt, hva med CPUene Intel har spesifisert til 125?

Nei, de er ikke nødvendigvis trygge de heller. I noen tilfeller vil hovedkortet automatisk justere opp grensen til 125 watt hvis prosessoren er spesifisert til det. Men, som nevnt trekker prosessoren til tider mye mer enn dette, og dermed begrenses ytelsen også for disse.

Og verre blir det:

Enkelte andre hovedkort er nemlig spesifisert fra produsentens side til å støtte prosessorer med en TDP på 125 watt, men setter likevel en grense på 65 watt. Dermed reduseres ytelsen ved tunge arbeidsoppgaver tilsvarende.

11.-generasjons prosessorer med TDP på 125 W:

 • Core i9 11900K og 11900KF
 • Core i7 11700K og 11700KF
 • Core i5 11600K og 11600KF
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

B560-brikkesettet er ikke det rimeligste brikkesettet fra Intel, og selv om det kan være ganske stor prisvariasjon i hovedkortene som bruker dette, er det å betrakte som mellomklasse.

Intels budsjett-brikkesett er H510, og hvis hovedkortprodusentene har forsøkt å spare utgifter like aggressivt i produksjonen av disse, kan også de være berørt av problemet.

Hva bør du gjøre?

 • AMD oppgir også en TDP på sine prosessorer, men denne regnes ut på en annen måte, og kan ikke sammenlignes med Intels. Dette, sammen med at AMD har overtatt ytelsestronen, gjør at du kanskje bør vurdere å kjøpe en AMD-prosessor i stedet.
 • Skal du likevel ha Intel, vurdér å kjøpe forrige generasjon, dvs. 10 xxx-serien. Disse yter i noen tilfeller bedre, og kan i tillegg også utvikle mindre varme i sammenlignbare scenarioer.
 • Ikke kjøp billigste hovedkort. Skal du ha et hovedkort i B560-serien, se etter om det har kjøleribber rundt prosessorsokkelen, eller kjøp de som koster litt mer.
Datagenerert bilde av skjermkortet Asus DG1-4G, som er basert på grafikkprosessoren Intel Iris Xe.
Les også

Dette er det første dedikerte skjermkortet på mange år med en grafikkprosessor fra Intel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.