BEDRIFTSTEKNOLOGI

Erstatter berøringsskjermen med radar

Google avduker ny teknologi for kroppsnære enheter.

Ved å gni fingertuppene mot hverandre over radaren, kan man med Project Soli for eksempel velge et musikkspor fra en meny.
Ved å gni fingertuppene mot hverandre over radaren, kan man med Project Soli for eksempel velge et musikkspor fra en meny. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 2015 - 07:54

Selv om kroppsnær teknologi har kommet på markedet og til en viss grad også er etterspurt, er manglene fortsatt mange. Én ting er batterikapasitet, men dette vil trolig bli løst sakte men sikkert gjennom små og hyppige forbedringer. For å løse andre svakheter kreves det kanskje at man må tenke helt nytt.

I forbindelse med Google I/O i forrige uke presenterte Googles ATAP-gruppe (Advanced Technology and Projects) to nye prosjekter som begge handler om å betjene kroppsnær teknologi.

Kroppsnære enheter som smartur er så små at de kan være vanskelige å kontrollere med velkjente løsninger som berøringsskjermer.

Ventes på markedet i år: Skal bringe hologrammer til mobilen 

Med hånden alene

Det ene prosjektet som ble presentert i forrige uke heter Project Soli. Det dreier seg om at man rett og slett bruker hånden som input-grensesnitt.

– Hånden vår er et forbløffende instrument. Den er veldig rask og nøyaktig, spesielt når vi bruker verktøy som krever vår fingerferdighet, fortalte Ivan Poupyrev, grunnlegger av Google ATAPs Project Soli, under Google I/O i forrige uke.

– Følsomheten og nøyaktigheten er veldig naturlig for oss. Vi bruker den hver dag uten engang å legge merke til det. Men vi er fortsatt ikke i stand til å fange inn denne følsomheten med våre brukergrensesnitt. De er fortsatt ganske klumsete, sa Poupyrev.

I stedet for å utstyre brukerne med et verktøy, som en penn, handler Project Soli om å bruke hånd- og fingerbevegelser som vi allerede kjenner fra blant annet bruk av smartmobiler med berøringsskjerm. Men bare bevegelsene. Selve enheten kan man ta vekk, ved å erstatte den med en virtuell berøringsflate.

Feedback

Ifølge Poupyrev tilbyr hånden også haptisk feedback. Klemmer man for eksempel tommelen og pekefingeren mot hverandre, kjenner man umiddelbart når fingrene berører hverandre.

– Det kan faktisk være den eneste grensesnittenheten du vil trenge for kroppsnære enheter. Alle fysiske enheter erstattes av hånden din, sa Poupyrev.

For å gjøre dette mulig kreves det en sensor som kan registrere fingerbevegelser på under en millimeter, kunne registre fingre som overlapper hverandre og i det hele tatt kunne registrere bevegelser i et 3D-rom. Dessuten må den kunne fungere gjennom materialer, fungere hele døgnet og være liten nok til å få plass i for eksempel en smartklokke.

Allerede i salg: – Skal bygge flere tusen nettbrett med 3D-syn 

Radar

Poupyrev og hans gruppe opprinnelig kom fram til at det er én type sensor som oppfyller nesten alle kravene, og det er radar. Det eneste problemet var at det ikke fikk plass i en klokke.

Det problemet har Google ATAP nå løst, i samarbeid med den tyske brikkegiganten Infinion.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Project Soli-radaren ble i løpet av åtte måneder krympet fra pc-størrelse til frimerkestørrelse.
Project Soli-radaren ble i løpet av åtte måneder krympet fra pc-størrelse til frimerkestørrelse. Bilde: Google på YouTube

 

Radaren som har utviklet i Project Soli, får plass i en liten brikke. Dette inkluderer også antennene.

Den benytter en radiosignal på 60 GHz og kan registrere opptil 10 000 bilder i sekundet. Mot hånden sendes det en bred stråle. Når man beveger hånden, endres refleksjonssignalet, noe tolkes av enheten ved hjelp av maskinlæringsalgoritmer.

Google ATAP holder på å lage API-er (programmeringsgrensesnitt) for teknologien, og både dette og et kretskort med radarbrikken skal gjøres tilgjengelig for utviklere senere i år.

Investerer i nye grensesnitt:Google satser stort på «magi»

Interaktive klesplagg

Ivan Poupyrev er også grunnlegger av Google ATAPs Project Jacquard, som handler om muligheten for å erstatte noen av trådene i tekstiler med ledere, slik at de kan fungere som flerberøringssensorer. Dette er ikke noe helt nytt, men målet med Project Jacquard er å få slik teknologi ut på verdensmarkedet.

For å oppnå dette må teknologien kunne tas i bruk av alle eksisterende klesprodusenter. Dessuten må den interaktive teknologien tåle tekstilprosessene, inkludert kraftig oppvarming, strekking, vasking og andre prosesser som er lite elektronikkvennlige. Og fram til nå har ledende garn bare eksistert i én eneste farge – grå.

 

Tråd og garn

Project Jacquard har derfor vært nødt til å utvikle en helt ny type garn eller tråd, som både tåler tekstilprosessene, kommer i flere farger og som ser ut som vanlig garn. Dessuten har det nye garnet bare 1/15 av motstanden (0,1 ohm per meter).

Trådene består av en metalleder kledd med fargede silkefibre.

Tanken er at brukeren skal kunne benytte enten fingre eller hele hånden for å samhandle med den innvevde teknologien. Poupyrev fortalte at denne teknologien ikke vil kunne erstatte berøringsskjermer, men vil være egnet for enklere og mer grovkornet aktivitet.

Den strømledende og berøringsfølsomme trådene i tekstilmaterialet kan brukes til å kontrollere for eksempel en smartmobil via elektronikk innebygd i for eksempel en knapp.
Den strømledende og berøringsfølsomme trådene i tekstilmaterialet kan brukes til å kontrollere for eksempel en smartmobil via elektronikk innebygd i for eksempel en knapp. Bilde: Google ATAP

Les mer: Snart kler du på deg teknologien 

Levi Strauss

Den første klesprodusenten som deltar i Project Jacquard er Levi Strauss (Levi's), som blant annet ønsker å få gi kundene mulighet til å ha tilgang til det beste og mest nødvendige ved den digitale verdenen samtidig som at man fortsatt har øyekontakt med den man spiser middag sammen med.

I tilknytning til de elektrisk ledende trådene utvikler Project Jacquard også kontakter andre komponenter som sammen med nye kommunikasjonsprotokoller, nettskytjenester og applikasjoner skal utgjøre et økosystem. Hvordan det faktisk vil bli brukt, er det i stor grad opp til all verdens utviklere å avgjøre.

Microsoft leker seg: Er dette morgendagens brukergrensesnitt? 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.