JUSS OG SAMFUNN

EU-domstolen opprettholder gigantbot til Google

Tapte ankesaken.

EU-domstolen godkjente onsdag en av gigantbøtene som EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager har ilagt Google. Bildet av Vestager er fra en pressekonferanse i 2017.
EU-domstolen godkjente onsdag en av gigantbøtene som EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager har ilagt Google. Bildet av Vestager er fra en pressekonferanse i 2017. Foto: Virginia Mayo/AP/NTB
10. nov. 2021 - 12:10

Google har tapt ankesaken i EU-domstolen der tek-giganten krevde å få slippe å betale en bot på over 20 milliarder kroner for misbruk av markedsmakt.

Det var EU-kommisjonen som ila Google boten i 2017. Beslutningen ble anket – og også onsdagens kjennelse kan ankes videre.

Bakgrunnen for saken er tjenesten Google Shopping, der brukerne kan sammenligne priser i ulike netthandelbutikker. Andre lignende tjenester mente at Google Shopping fikk en altfor dominerende posisjon.

Boten på 2,4 milliarder euro var i 2017 den største som EU noensinne hadde ilagt et selskap. Den er senere overgått av en bot på 4,3 milliarder euro som også er ilagt Google – i dette tilfellet fordi EU-kommisjonen mener operativsystemet Android har bidratt til å hindre fri konkurranse.

Mens Google tapte ankesaken i Luxembourg, gikk det bedre for tek-giganten i Storbritannia. Landets øverste ankedomstol stanset onsdag et massesøksmål der Google ble anklaget for ulovlig sporing av millioner av Iphone-brukere.

Google gjør listen over søkemotorer i Android lengre etter langvarig dialog med EU.
Les også

Google gir etter for EU-press: Gjør det lettere for andre søkemotorer å konkurrere på Android-plattformen

 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.