OPPHAVSRETT

EU-domstolen: Youtube behøver ikke utlevere piraters IP- eller epostadresse

Kun navn og postadresse må utleveres, dersom kjent.

Youtube har fått medhold av EU-domstolen i et spørsmål om utlevering av brukerinformasjon i en sak om ulovlig distribusjon av åndsverk.
Youtube har fått medhold av EU-domstolen i et spørsmål om utlevering av brukerinformasjon i en sak om ulovlig distribusjon av åndsverk. Foto: Colourbox/Proxima Studio
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. juli 2020 - 18:00

Den europeiske unionens domstol kom i går med en kjennelse i et spørsmål om hva uttrykket «adresse» innebærer, slik det er brukt i EU-direktivet for opphavsrett. Det er den føderale, tyske domstolen Bundesgerichtshof som har bedt EU-domstolen komme med en tolkning av dette begrepet. 

Louis Rossmann gir Sony det glatte lag og anklager selskapet for å stjele fra kundene sine.
Les også

Anklager Sony for å stjele kundenes innhold

Lastet opp spillefilmer

I henholdsvis 2013 og 2014 ble filmene «Parker» og «Scary Movie 5» lastet opp og delt på Youtube av to brukere. Filmene har senere blitt avspilt mange tusen ganger.

I Tyskland er det selskapet Constantin Film Verleih som har distribusjonsretten til disse filmene, og selskapet krever at Youtube oppgir begge de to brukernes epostadresse og mobilnummer, IP-adressene som er blitt benyttet under opplastingene og ved siste innlogging, samt de nøyaktige tidspunktene da opplastingene skjedde.

Youtube har nektet å gjøre dette. Selskapet har fått helt eller delvis medhold i tidligere runder i det tyske rettsvesenet. 

Kun postadresse

I henhold til artikkel 8.1 i direktivet (2004/48) har Constantin Film Verleih rett til å få utlevert navnet og adressen til det som i dette tilfellet er de aktuelle Youtube-brukerne. Men de to brukerne har ikke registrert seg med sitt egentlige navn, og Youtube krever ikke at brukerne oppgir noen postadresse. 

EU-domstolen mener at uttrykket «adresse» i vanlig språkbruk innebærer en postadresse, og dermed ikke omfatter slik som epostadresser, telefonnummer og IP-adresser.

Dermed har ikke Constantin Film Verleih rett i å få utlevert slik informasjon fra Youtube. 

Det var kun spørsmålet om betydningen av «adresse» som EU-domstolen skulle besvare. Ifølge Torrentfreak, som også har omtalt kjennelsen, går saken nå tilbake til det tyske rettsvesenet for videre behandling.

Telemontører i arbeid i mobilmast i Sverige. Innen 2025 skal alle de fire operatørene i Sverige slå av 2G og 3G.
Les også

Svenske operatører sammen om å slå av 2G- og 3G-nettene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.