Evry overlater star wars til de store teknologiselskapene

Men konsernsjefen er ikke redd for å miste teknologikompetansen.

Evry overlater star wars til de store teknologiselskapene
I dette intervjuet med digi.no forklarer konsernsjef Bjørn Ivroth hvorfor Evry lar IBM styre deler av butikken og flytter på mer enn 600 ansatte. Bilde: Espen Zachariassen

De store teknologiselskapene utkjemper det konsernsjef Bjørn Ivroth i Evry kaller star wars.

Det er en kamp den norske IT-giganten har bestemt seg for ikke å være med i.

Derfor skal IBM levere den grunnleggende infrastrukturen Evry trenger for å levere sine løsninger.

Les også: Evry og IBM inngår kontrakt til 8,5 milliarder kroner

Storspiller

– På samme måte som en kriserammet møbelindustri i Sverige måtte omstille seg, startet vi med blanke ark og vurderte hvordan vi skulle utvikle oss best mulig, sier Ivroth til digi.no.

Svensken sikter til hvordan Ikea har klart å vokse til en internasjonal storspiller.

Tilsvarende skal Evry bli en nordisk storspiller.

– Vi har kommet frem til at det smarteste er å satse på å bli best på løsningene, mens andre tar seg av infrastruktur-teknologien, sier konsernsjefen.

Les gjerne: IT-bransjen sliter med å fortelle hva skytjenester handler om

Star wars

– Det pågår en intern star wars, der de store teknologiselskapene investerer stort i teknologi. Da er spørsmålet hvordan man best overlever med vår posisjon i Norden. Vår analyse munner ut i at det beste er å hente teknologi i tospann med IBM og andre teknologipartnere, utdyper Ivroth.

Hensikten er å øke konkurranseevnen i selskapet.

– Ikke minst i forhold til de indiske aktørene. Dette gir oss evnen til å skalere opp og ned på det vi får levert eksternt, og vi kan konsentrere oss om å bygge applikasjonene raskere for oppdragsgiverne, forklarer han.

Les denne: Evry-sjefen slakter egen bransje for å bruke ord folk ikke forstår

Har ikke fått kritikk

Konsekvensen er at 640 ansatte må "ut av porten". De får ikke fyken, men overtas av IBM. 440 ansatte i Evry blir berørt, i tillegg til 200 medarbeidere i India.

Fagforeningen El & It-forbundet er ikke blid på avgjørelsen og mener Evry ødelegger for seg selv.

Ivroth sitter med et helt annet inntrykk enn misfornøyde medarbeidere.

– Enten er folk høflige eller så har jeg snakket med feil folk, men tilbakemeldingene er positive. Mange sier at de forstår strategien og at de nå ser lyset i enden av tunnelen.

Les mer: – Evry river grunnmuren

Tech og biz

– Hva slags kompetanse er det Evry satser på nå?

– Nå skal aktiviteten i Basic Operations over til IBM. Her er det generelt et aldersproblem innen main frame, og den alderspyramiden blir bedre ved hjelp av IBM. Vi skal konsentrere oss om å bygge løsninger som løser konkrete utfordringer for kundenes forretningsvirksomhet. Da trenger vi rene teknologer, mennesker som kjenner bank, helse, offentlig sektor og de andre bransjene vi spesialiserer oss i, og ikke minst mennesker som forstår koblingen mellom forretning og teknologi.

– Hvordan vurderer du faren for å miste viktig kompetanse, som fagforeningen advarer om?

– Vi vil fremdeles ha folk som er ute og skrur på kundenes maskinpark og nettverksutstyr. Rett og slett fordi vi fremdeles vil ha oppdragsgivere som ønsker å ha hardware lokalt, svarer Bjørn Ivroth.

Så du denne? Siste sjanse for Blackberry