JUSS OG SAMFUNN

Får ikke stoppe Windows-salg i Tyskland

Motorola Mobility hindres foreløpig av amerikansk kjennelse.

Striden står om videopatenter.
Striden står om videopatenter. Bilde: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2012 - 15:17

Microsoft har fått medhold av dommer James Robart ved U.S. District Court in Western Washington i at Motorola Mobility må hindres i å håndheve et mulig, midlertidig pålegg om at Microsoft slutter å selge blant annet Windows og Xbox i Tyskland. Saken dreier seg selvfølgelig om patenter. Microsoft er allerede i ferd med å flytte selskapets europeiske distribusjonssentral ut av Tyskland i frykt for å tape saken.

Ifølge The Seattle Times er pålegget fra Robart dog bare midlertidig.

Begrunnelsen for det hele er at Microsoft vil bli utsatt for ubotelig skade dersom selskapet forbys å selge de aktuelle produktene i Tyskland i forkant av en dom i saken. Trusselen om et slikt pålegg også kunne legge stort press på selskapets framtidige lisensforhandlinger med Motorola.

Robart bestemte også at Microsoft må sette av 100 millioner dollar som selskapet må betale til Motorola Mobility dersom en domstol senere bestemmer at Motorola tross alt skulle ha blitt tillatt å håndheve et slikt pålegg i Tyskland.

Microsoft mener at Motorola har lovet at de aktuelle videopatentene skal gjøres tilgjengelige for Microsoft og andre med det som kalles for FRAND-vilkår (fair, reasonable and non-discriminatory).

– Dagens kjennelse betyr at Motorola ikke kan hindre Microsoft i å selge produkter inntil retten avgjør om Motorola holder det selskapet har lovet, sier David Howard, en ledende jurist i Microsoft, i en uttalelse.

Motorola skriver det følgende i en uttalelse:

– Som et resultat av dagens høring, har Microsoft forpliktet seg til lisensiere MMIs (Motorola Mobility Inc, red. anm.) patenter som er essensielle for visse standarder, dersom retten bestemmer at Microsoft er berettiget en RAND-basert lisens. Vårt fokus har fra starten av vært å motta handelsverdien for vår immaterielle eiendom basert på Microsofts bruk av MMIs patenterte teknologi.

Det er ventet at en domstol i Mannheim, Tyskland, den 17. april vil komme med en avgjørelse i spørsmålet om hvorvidt Microsoft krenker Motorolas patenter knyttet til teknologier i Windows og Xbox for å levere nettdistribuert video.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.