FORBRUKERTEKNOLOGI

Fikk tak i nettbrett fra Nord-Korea 

Det var ikke mye å skryte av.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox/14581741
6. jan. 2019 - 05:00

Nord-Korea har flere ganger gjort seg bemerket innen hacking, men er ikke nok direkte kjente for sine elektronikkprodukter. Nå har vi fått litt innsikt i hva som rører seg på teknologifronten i det lukkede landet.

Nettavisen Daily NK har nemlig fått tak i et nettbrett fra Nord-Korea, og kanskje ikke helt overraskende dreier det seg ikke akkurat om et produkt som vil blåse håret bakover på vestlige forbrukere.

Grundig utdatert

Daily NK er en nettavis med hovedsete i Sør-Korea som spesialiserer seg på nyheter fra nabolandet i nord, som de blant annet får via informanter i landet.

Nettbrettet avisen fikk tak i er oppkalt etter Nord-Koreas hovedstad og har fått navnet Pyongyang 3404. Det er produsert av Checom Technology Joint Venture Company, som produserer telefoner og MP3-spillere i Nord-Korea.

Pyongyang 3404 har en firekjerners prosessor av typen Rockchip RK3188, som først kom ut i 2013, og den kjører operativsystemet er Android 4.4 KitKat, som også ble lansert i 2013. 

Hva som er den nøyaktige lanseringsdatoen til nettbrett er uvisst, men den antas ifølge Daily NK å være etter 2015, som betyr at maskin- og programvaren altså er temmelig utdatert.

Av andre spesifikasjoner skal nettbrettet ha 1 GB minne og 8 GB lagringsplass. Skjermen har en størrelse på 10,1 tommer med en oppløsning på 1280 x 800 piksler, og bak- og frontkameraet har oppløsninger på henholdsvis 5 og 2 megapiksler.

Hindrer informasjonsspredning

Som avisen viser til har nettbrettet med dette spesifikasjoner som omtrent tilsvarer Samsung Galaxy Note 10.1, som kom ut helt tilbake i 2012. I motsetning til Samsungs nettbrett skal  Pyongyang 3404 imidlertid kunne brukes til telefonsamtaler.

I likhet med andre elektronikkprodukter fra Nord-Korea skal nettbrettet være utstyrt med løsninger for å hindre spredning av informasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Sikkerhetseksperter har også tidligere uttalt at elektroniske signaturer kreves for å utføre alle mulige aktiviteter på mobiler og nettbrett, som for eksempel å se videoer eller åpne dokumenter, og disse signaturene brukes til å spore hver enkelt bruker og deres elektroniske aktiviteter.

Mer informasjon, og bilde av nettbrettet, kan du finne hos Daily NK.

Les også: Hackere stjal opplysninger om 1.000 nordkoreanske avhoppere »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.