NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Forbrukerrådet frykter regjeringens bredbåndsforslag vil føre til digitale skiller mellom bygd og by

Forbrukerrådet frykter regjeringens forslag til leveringsplikt for bredbånd vil føre til et skille mellom bygd og by.
Forbrukerrådet frykter regjeringens forslag til leveringsplikt for bredbånd vil føre til et skille mellom bygd og by. Foto: Vegard Wivestad Grøtt
4. des. 2019 - 12:06

Regjeringen vil innføre leveringsplikt for bredbånd, men har for lave krav til å unngå digitale skiller mellom by og land, mener Forbrukerrådet.

– Vi stiller oss helhjertet bak forslaget om at hele landet skal kobles på nett, men kapasitetskravet må skrus betydelig opp, hvis skal vi unngå digitale A- og B-lag, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

I regjeringens forslag foreslås det leveringsplikt for bredbånd definert som enten 10 eller 20 megabit per sekund nedstrøms og to megabit per sekund oppstrøms.

Forbrukerrådet mener imidlertid at kravet til kapasitet må settes vesentlig høyere hvis forslaget skal få reell betydning for forbrukerne.

Ikke alle har tilgang til høyhastighets internett. Dekningen er nå på 97 prosent, og regjeringen jobber for å skaffe nettilgang til resten
Les også

Bredbånds-garanti: – De siste tre prosentene blir krevende

– Regjeringen har selv vedtatt en målsetting om at alle skal ha tilbud om høyhastighetsbredbånd med 100 Mbit/s, da blir det for puslete å legge listen så lavt som det gjøres her, sier forbrukerdirektøren.

Nkoms dekningsrapport for 2019 viser at det er store forskjellige mellom by og land. I tettbygde strøk har 98 prosent tilgang på høyhastighetsbredbånd med fiber, mens andelen i distriktene med lavere befolkningstetthet er på 59 prosent.

Forbrukerrådet frykter forskjellene vil gjøre det mindre attraktivt å drive virksomheter der det ikke er tilgang til høyhastighetsbredbånd.

– Fremtidens næringsliv, skolegang og velferdstjenester forutsetter kapasitet langt utover regjeringens forslag, sier Blyverket.

Forslaget til den nye loven om elektronisk kommunikasjon – ekomloven – gjør det mulig å pålegge utbyggere å levere bredbånd om verken kommersiell utbygging, bredbåndsstøtte eller andre ordninger gjør jobben.
Les også

Ønsker leveringsplikt for bredbånd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.