JUSS OG SAMFUNN

Foreslår norsk Facebook- og Google-skatt

Ap vil hjelpe den norske mediebransjen.

Arbeiderpartiet foreslår å skattlegge Facebook og Google i Norge.
Arbeiderpartiet foreslår å skattlegge Facebook og Google i Norge. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
NTB
7. mai 2015 - 08:19

Bergen (NTB): Arbeiderpartiet foreslår å skattlegge Facebook og Google - og bruke pengene på norsk journalistikk. Partiet mener forslaget vil hjelpe norske medier gjennom en digital revolusjon.

Under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag skal et utvalg i Arbeiderpartiet (Ap) legge fram sitt forslag til partiets nye mediepolitikk. Et notat Aftenposten har fått tilgang til viser at partiet ønsker flere endringer og omdreininger.

Leste du denne? Google søker venner i den europeiske mediebransjen

Utredning

Ap foreslår at regjeringen utreder hvordan globale medieaktører skal betale skatter og avgifter i de landene de opererer i, med sikte på å styrke finansieringen av mediestøtteordningene.

Arild Grande representerer Arbeiderpartiet på Stortinget
Arild Grande representerer Arbeiderpartiet på Stortinget Bilde: Stortinget/Terje Heiestad
Mediepolitisk talsperson i Ap, Arild Grande, sier det er en betydelig utfordring for det norske mediemarkedet at selskaper som Facebook og Google har store inntekter i Norge uten at de bidrar til fellesskapet.

I år er det ventet at Google kommer til å omsette for 2,5 milliarder kroner i annonser i Norge, noe som gjør selskapet til den største aktøren på det norske reklamemarkedet. Facebooks inntekter kan nå 1,2 milliarder kroner.

Les også: Facebook nedprioriterer bedrifter  

Irland

Ifølge Dagens Næringsliv solgte Google annonser for 1,5 milliarder kroner i Norge i 2013, men betalte bare 742.469 kroner i skatt. Grunnen er at selskapet inntektsfører det norske reklamesalget i Irland.

- Dette er en vanskelig og viktig problemstilling som både Skatteetaten og Finansdepartementet følger nøye. Det foregår også utredningsarbeid i regi av OECD, sier Jarle Møen, som er professor i økonomi ved NHH og nestleder i Senter for skatteforskning har jobbet med problemstillingene rundt mediestøtte. (©NTB)

Safe Harbor: Kamp mot Facebook kan få store konsekvenser 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.