JUSS OG SAMFUNN

Frankrike gir Google bot på 1,5 milliarder kroner: – Retningslinjene er ugjennomsiktige og vanskelige å forstå

Google anker kjennelsen.

Franske konkurransemyndigheter vil Googles dominerende markedsposisjon til livs. Bildet viser logoen på et teppe i inngangspartiet hos Googles kontor i Paris.
Franske konkurransemyndigheter vil Googles dominerende markedsposisjon til livs. Bildet viser logoen på et teppe i inngangspartiet hos Googles kontor i Paris. Foto: Michel Euler
20. des. 2019 - 17:00

Konkurransemyndighetene i landet gir Google 1,5 milliarder kroner i bot for misbruk av sin dominerende markedsposisjon innen reklame knyttet til nettsøk.

Videre beordrer franske konkurransemyndigheter Google til «å klargjøre regelverket tilknyttet Google Ads annonseplattform, og fremgangsmåten for å suspendere enkelte annonsørers kontoer».

Retningslinjene som Google Ads baseres på per i dag er «ugjennomsiktige og vanskelige å forstå», heter det i forklaringen fra det franske konkurransetilsynet Autorité de la concurrence.

– Tilsynet har avdekket en rekke lovbrudd, sier LIne Coll, direktør i Datatilsynet.
Les også

20 millioner i bot til Nav

Google svarer i en uttalelse at selskapet kommer til å anke kjennelsen. Selskapets retningslinjer for reklame er utarbeidet for å beskytte forbrukerne «mot utbyttende og misbrukende annonser», svarer Google. Selskapet får to måneder på seg til å presentere en detaljert plan med tiltak.

Boten er den tredje største som noen gang er blitt utstedt av det franske konkurransetilsynet for misbruk av markedsdominans, opplyste tilsynets leder Isabelle de Silva på en pressekonferanse fredag.

– Google har en usedvanlig dominerende stilling i annonsemarkedet tilknyttet nettsøk, med en markedsandel på mellom 90 og 100 prosent, og når man har stor makt, har man også stort ansvar, sa hun.

Tilsynet har ikke noe syn på at Google innfører regler for tilgang til sin søkemotor-baserte annonsetjeneste, men de Silva slår fast at eventuelle regler må være tydelige.

Usikkerhet rundt regelverket for annonsører kan ha hindret utvikling av innovative nye nettsteder, mener tilsynet.

Disse cheeseburgerne koster omtrent det samme som Googles skoleprogramvare.
Les også

Danmark: Googles skoleprogramvare koster det samme som en cheeseburger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.