Frykter overvåkingsdata havner i utlandet

– Stortinget ser ikke konsekvensene av det de vedtar.

Vedtaket gir PST nye tvangsmidler, blant annet fullmakt til å hacke mistenkes datautstyr, for å kunne lese alt som blir gjort og skrevet på maskinen.
Vedtaket gir PST nye tvangsmidler, blant annet fullmakt til å hacke mistenkes datautstyr, for å kunne lese alt som blir gjort og skrevet på maskinen. (Bilde: Marius Jørgenrud)

– Stortinget ser ikke konsekvensene av det de vedtar.

Oslo (NTB): Advokater og politikere frykter at overskuddsinformasjon fra Politiets sikkerhetstjeneste kan havne i hendene på utenlandsk etterretning.

Onsdag vedtar Stortinget å gi PST utvidede fullmakter til å overvåke, og frykten er at overskuddsmateriale –  også om uskyldige personer –  fra slik overvåking kan havne hos andre lands etterretningstjenester, skriver Dagsavisen.

Det skal blant annet bli lettere for sikkerhetstjenesten å hacke seg inn på datamaskiner og sette opp falske basestasjoner, og det blir anledning til såkalt dataavlesning.

Bekymringer

Aps Hadia Tajik er bekymret når hun ser fullmaktene i sammenheng med et forslag om å la PST dele overskuddsinformasjon med Etterretningstjenesten, noe som også kan medføre at opplysningene deles med andre lands myndigheter.

BEKYMRET: Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjonen i Norge.
BEKYMRET: Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjonen i Norge.

– All overskuddsinformasjon ved bruk av skjulte metoder blir dermed gjort tilgjengelig for E-tjenesten. Det kan handle om opplysninger om tredjepersoner, som ikke selv er mistenkt i saken, sier Tajik.

Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjonen i Norge mener Stortinget ikke ser konsekvensene av det de vedtar.

– E-tjenesten har i dag ikke lov til å overvåke nordmenn på norsk territorium, sier Wessel-Aas. Men nå kan altså PST gi dem info som E-tjenesten ikke har lov til å hente inn selv. (©NTB)

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen