PC-MARKEDET

Gartner og IDC er uenige i om PC-markedet går opp eller ned

Der hvor det ene selskapet ser bare ser nedgang, ser det andre at det lysner litt.

Mange bruker fortsatt pc-en både i hjemme og på jobben, men maskinene beholdes lenger enn tidligere før de skiftes ut.
Mange bruker fortsatt pc-en både i hjemme og på jobben, men maskinene beholdes lenger enn tidligere før de skiftes ut. Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2017 - 16:00

Både Gartner og IDC kom i går med analyser om hvordan pc-markedet utviklet seg i årets første kvartal. Salget av pc-er har stort sett bare gått nedover de siste årene, og Gartner mener denne utviklingen fortsatt i forrige kvartal. Men det er ikke IDC enige i. 

For der hvor Gartner har registrert en nedgang i leveransene på 2,4 prosent det siste året, ser IDC en vekst på 0,6 prosent. Heller ikke det er mye, men ifølge IDC er det første skritt tilbake til en positiv utvikling på fem år. 

Sliter i forbrukermarkedet

Selskapene er likevel enige om at det primært er i forbrukermarkedet at pc-salget går trått. Dette skyldes ikke primært at forbrukerne har sluttet å bruke pc-er, men at de i større grad enn for noen år siden utsetter å kjøpe seg en nyere maskin.

I bedriftsmarkedet ser man derimot en moderat vekst som ventes å fortsette i flere år. 

– Leverandører uten en sterk representasjon i bedriftsmarkedet vil støte på store problemer, og de vil bli tvunget til å forlate pc-markedet innen de neste fem årene, spår Mikako Kitagawe, en analytiker hos Gartner.

Hun mener at det også vil være plass til nisjeaktører som lager pc-er for spesielle formål, slik som spill-pc-er og ekstra solide, bærbare pc-er. Selv om pc-tallene ikke omfatter Chromebooks, nevner Gartner at leveransene av denne produktkategorien vokser, i alle fall i bedriftsmarkedet i USA.

(Artikkelen fortsetter under tabellene)

Bakgrunn: Nyetablerte husstander velger oftere vekk pc-en

Gartners tall for pc-markedet i første kvartal av 2017, sammenlignet med samme kvartal i 2016. <i>Bilde: Gartner</i>
Gartners tall for pc-markedet i første kvartal av 2017, sammenlignet med samme kvartal i 2016. Bilde: Gartner
IDCs tall for pc-markedet i første kvartal av 2017, sammenlignet med samme kvartal i 2016. Trolig ligger Asus på sjetteplass i IDCs rangering. <i>Bilde: IDC</i>
IDCs tall for pc-markedet i første kvartal av 2017, sammenlignet med samme kvartal i 2016. Trolig ligger Asus på sjetteplass i IDCs rangering. Bilde: IDC

Teller ikke helt det samme 

Noe av årsaken til at tallene til Gartner og IDC ikke stemmer overens, er nok at pc-er kan være så mangt, og at analyseselskapene derfor er uenige om hva som skal inkluderes og ikke. 

IDC oppgir at tallene i rapporten inkluderer tradisjonelle pc-er, inkludert stasjonære og bærbare pc-er, samt arbeidsstasjoner. De inkluderer derimot ikke nettbrett av noe slag, og naturlig nok ikke servere. 

Gartner opplyser at tallene inkluderer stasjonære og tradisjonelle bærbare pc, men også dyrere, ultramobile modeller som Microsoft Surface, men ikke for eksempel iPad og Chromebooks. 

Resultatet av dette er at mens IDC mener at det ble levert omtrent 60,3 millioner pc-er i forrige kvartal, mener Gartner at tallet var på omtrent 62,2 millioner. Men forskjellen mellom de to tallene var større for et år siden. 

Ifølge IDC har HP passert Lenovo som markedsleder, en posisjon Lenovo inntok i andre kvartal av 2013 og har beholdt fram til nå. Men ifølge Gartners tall er Lenovo fortsatt en anelse større enn HP. 

Les også: Kjøper heller ny smartmobil enn ny PC, viser ferske tall

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.