IT-BRANSJEN

Gigantisk snuoperasjon ga uttelling: IT-toppen håvet inn 1711 ganger mer enn «gutta på gulvet» 

Intel-sjef Pat Gelsinger hadde rundt én milliard i inntekt i 2021.

Intel-toppsjef, Pat Gelsinger, fikk klekkelig godt betalt i 2021, viser regnskapstallene.
Intel-toppsjef, Pat Gelsinger, fikk klekkelig godt betalt i 2021, viser regnskapstallene. Foto: JONATHAN ERNST/NTB
3. apr. 2022 - 18:00

Det er 1711 ganger så mye som en vanlig arbeider hos brikkefabrikanten. Det skriver Reuters

Rundt 80 prosent av kompensasjonen kom fra aksjeandeler. Den høye kompensasjonen kommer etter at selskapet i et styremøte i mai i fjor vedtok å gi sin nye toppsjef vesentlig høyere uttelling enn hans forgjenger, Bob Swan. 

Swan langt bak

Til sammenligning tjente Swan rundt 192 millioner kroner i sitt siste år som toppsjef. Det var fortsatt nesten mer enn 200 ganger så mye som den gjennomsnittlige Intel-arbeideren. 

Styret i selskapet mente Gelsingers nye strategiendring var verdt pengene.

Intel-toppen har de siste årene ledet en storstilt snuoperasjon i selskapet. Planen er å stjele tilbake markedsandeler fra taiwanske Taiwan Semiconductor Manufacturing Co – som de siste årene har vært markedsledende.

Snuoperasjonen ble lansert med storstilte investeringer fjor. Intel skal investere rundt 200 milliarder kroner i nye brikkefabrikker i Arizona og New Mexico. Gigantinvesteringene er en del av inteltoppens halvlederplan som skal få selskapet på rett kjøl.

Stor etterspørsel, store investeringer

Even Amdal, direktør i Samsung Norge, mener vi må fortsette å snakke om KI for å sørge for at vi sammen nyanserer debatten og øker kunnskap om hvordan denne teknologien vil påvirke våre liv.
Les også

Vi trenger et kunnskapsløft om KI

Med koronapandemien har etterspørselen etter både prosessorer og grafikkort eksplodert.

PC- og servermarkedet skal ha noe av æren for det, men samtidig som ny teknologi utvikles, er stadig flere produkter blitt avhengig av mikrobrikker.  Denne massive etterspørselen har ført til en verdensomspennende mangel.

Selv om noen analytikere mener at etterspørselen etter brikker kommer til å være fylt innen utgangen av året,  mener andre at markedet ikke vil stabilisere seg før produsentene får på plass nye produksjonsanlegg. 

– Jeg tror fortsatt det kommer til å ta to år før vi kommer oss à jour med etterspørselen etter brikker, sier Gelsinger til 60 Minutes i fjor da de første investeringene ble kjent.

Tyskland, Polen og Spania

Selskapet spytter ikke bare inn penger i fabrikker i USA.

Over de neste ti årene skal Intel også bruke 80 milliarder euro, nærmere 800 milliarder kroner på å bygge fabrikker i Europa, deriblant en stor fabrikk i Magdeburg i Tyskland.

I tillegg til anlegget i Magdeburg skal den amerikanske IT-giganten utvide med et forskningssenter i Frankrike, samt fabrikker i Irland og investeringer i Italia, Polen og Spania.

Mange europeiske land har ønsket å redusere avhengigheten av mikrobrikker fra Asia.

Den globale forsyningskrisen har gått hardt utover tilførselen av brikker, og skapt problemer for bil- og elektronikkprodusenter verden over.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

30 år i Intel

Intels siste toppmodeller kan ha problemer. Her fra forsøket på å overklokke en Intel Core i9-13900K-prosessor til mer enn 9 GHz i 2022.
Les også

Intel: Trøbbel for toppmodeller – undersøker prosessordød

– Tyskland ønsker Intel og selskapets planlagte investering velkommen. Den vil skape 3000 høyteknologiske arbeidsplasser og mange andre i forsyningskjeden, sier Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Planen er at anlegget i Magdeburg skal bygges fra første halvår i 2023 og begynne produksjonen allerede i 2027.

– Intels investering er et svar på det globale behovet for en mer balansert og bærekraftig leveringskjede, sa Gelsinger da planene ble lansert.

Gelsinger kom til Intel etter å ha vært toppsjef i VMware. Før de jobbet han 30 år for sin nåværende arbeidsgiver. 

 

Microsoft har lanserte sin populære Copilot-tjeneste som mobilapp – foreløpig kun til Android.
Les også

Nå kan du få Microsofts Copilot som en egen Android-app

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.