OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Google Assistant kommer trolig på norsk i år

Selskapet presenterte foreløpige planer.

Googles utrullingsplaner for Google Assistant i 2018. Det er landene som er markert med blått som trolig vil være støttet innen utgangen av 2018.
Googles utrullingsplaner for Google Assistant i 2018. Det er landene som er markert med blått som trolig vil være støttet innen utgangen av 2018. Foto: Svein-Erik Hole/Teknisk Ukeblad Media

Google skal i løpet av året lansere Google Assistant formelt i en rekke nye land, og på mange flere språk. Dette kom fram i et foredrag som Google-representanten Yvonne Chou holdt under selskapets Digital News Initiative (DNI) Summit i Amsterdam i forrige uke. 

Chou viste fram kartet som er avbildet i toppen av saken. Det viser at antallet land hvor Google Assistant formelt tilbys, skal økes fra 14 i 2017 til 52 i 2018. Samtidig økes antallet støttede språk fra 8 til 25. Norge er blant landene som er avmerket på kartet.

Ikke endelig bestemt

Redaktør for TU.no, Svein-Erik Hole, som var tilstede under DNI Summit, forteller til digi.no at innholdet på kartet aldri ble skikkelig forklart under foredraget. Det gjelder i alle fall spørsmålet om norsk er blant språkene som det vil komme støtte for i år.

Enkelte har likevel tolket dette som en formell kunngjøring, men Chou skal senere ha avvist at dette var tilfellet.

Dessuten har en polsk representant for Google ifølge polske GSM Online nektet å bekrefte at Google Assistant vil begynne å fungere på polsk og være fullt operativ i Polen i år, selv om Polen er avmerket på det nevnte kartet. 

Noen blir nok skuffet

Det er også enkelte detaljer ved kartet som virker litt merkelige. For eksempel er mer folkerike, europeiske land som Danmark, Finland og Østerrike, utelatt. I Østerrike snakkes det tysk, og tysk er jo blant språkene som allerede støttes av Google Assistant. Samtidig handler tilpasningen handler ikke bare om språk, men også andre, lokale forhold.

I dag følger Google Assistant med flere Android-mobiler. Den tilbys også til iOS i enkelte land. Men noen offisiell støtte for Norge og norsk mangler foreløpig.

Det er likevel mulig å teste Google Assistant også for norske brukere, enten ved å endre visningsspråket på Android-enheten til engelsk, eller som en del av meldingstjenesten Allo. Tjenesten er tilgjengelig både som webapplikasjon og som apper til Android og iOS.

De tre første Google Home-produktene.
Home-produktene til Google tilbys foreløpig ikke offisielt i Norge. Men med eventuell støtte for norsk i Google Assistant, kan dette raskt endre seg. Bilde: Google

Der er det mulig å taste inn spørsmål og beskjeder på norsk, noe som stort sett blir forstått, men besvart på engelsk. Norsk tale er det derimot ikke støtte for ennå. 

Pixel og Home?

Mange har lurt på hvorfor Google ikke tilbyr maskinvareprodukter som Pixel-mobilene og Home-høyttalerne i mer enn noen få land. I alle fall når det gjelder Home, men kanskje også Pixel, så kan det være den manglende, lokale Assistant-støtten som er årsaken. 

Stemmer dette, skal man ikke se bort fra at disse enhetene, eller helt nye utgaver, vil bli lansert i langt flere land i løpet av året. 

Det som er klart, er at Google Assistant skal bli mye mer utbredt i løpet av året. Ifølge Chou er det omtrent 400 millioner mennesker som bruker assistenten i dag, enten via Google Home eller smartmobilen. Innen utgangen av 2018 skal den være installert på 95 prosent av alle Android-mobilene. 

Les mer om Googles planer her: Nå snakker Google om «kunstig intelligens først» (Ekstra)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.