JUSS OG SAMFUNN

Google funnet skyldig i markedsmisbruk i Russland

Risikerer kjempebot.

Russiske FAS mener Google har brutt russisk konkurranselovgivning med kontraktene mellom selskapet og leverandører av Android-enheter som har støtte for Google Play.
Russiske FAS mener Google har brutt russisk konkurranselovgivning med kontraktene mellom selskapet og leverandører av Android-enheter som har støtte for Google Play. Bilde: FAS (faksimile)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2015 - 09:09

Det russiske konkurransetilsynet, FAS (Federal Antimonopoly Service), har konkludert med at Google har krenket Russlands konkurranselovgivning med kontrakter mellom selskapet og leverandører som bruker selskapets Android-operativsystem. Dette skriver Reuters.

FAS har kommet med en pressemelding, men foreløpig kun på russisk.

På kort tid

Mens en lignende granskning i EU-systemet har pågått siden sommeren 2013 og er langt fra ferdig, har det russiske konkurransetilsynet behandlet saken på langt kortere tid.

I februar ble Google anklaget for markedsmisbruk av den russiske søketjenesten Yandex, som er markedsledende i Russland. Bakgrunnen var først og fremst at posisjonen til Yandex er truet av Google, spesielt på mobilsiden. Yandex mener at Google misbruker selskapets posisjon i smartmobilmarkedet når selskapet krever at Googles søkeapp skal være standard søketjeneste på offisielle Android-enheter med tilgang til Google Play.

Bare noe dager senere ble det kjent at FAS hadde besluttet å åpne granskning mot Google på grunn av anklagene fra Yandex. Nå er granskningen allerede ferdig.

Det går fram av den russiskspråklige pressemeldingen til FAS at tilsynet har forhandlet med Google, men at det nå har besluttet å avslutte disse forhandlingene.

Bakgrunn: Åpner granskning mot Google 

Det handler om apper

Ifølge pressemeldingen mener FAS også at Google også har nektet leverandører av Android-enheter å forhåndsinstallere apper fra tredjeparter.

Innen ti dager skal FAS ta en endelig beslutning i saken, noe som kan omfatte en ordre til Google om å endre forretningspraksis, inkludert å justere avtalene med produsenter av mobile enheter, spesielt dersom det i avtalene finnes elementer som begrenser installasjonen av applikasjoner og tjenester fra andre utviklere.

Google har derimot hele tiden hevdet at produsentene av enhetene kan fritt kan installere de appene de ønsker.

Les også: Russland bygger eget mobil-OS 

Bot

FAS opplyser at erkjennelsen av brudd på den aktuelle lovbestemmelsen gir grunnlag for å pålegge en bot på mellom 1 og 15 prosent av inntektene (omsetningen) som overtrederen har hatt gjennom å selge varer og tjenester på markedet da overtredelsen skjedde.

Det er uklart hvilken omsetning FAS eventuelt vil ta utgangspunkt i. Det kan være Googles omsetning i Russland i 2014 – et beløp som ikke har blitt offentliggjort, men også selskapets globale omsetning i samme år, tilsvarende det som ligger til grunn for EU-kommisjonens bøter. Googles globale omsetning var i fjor på omtrent 66 milliarder dollar.

Les også denne: Google sier «njet» til Russland 

Anke?

Det er ikke oppgitt hvorvidt Google har mulighet til å bringe den kommende avgjørelsen over i det russiske rettsvesenet. En talsperson for selskapet sier til Wall Street Journal at det ennå ikke har mottatt beslutningen til FAS, men at selskapet vil studere denne og deretter avgjøre hva som blir selskapets neste skritt.

Yandex har derimot kommet med en lang uttalelse som blant annet er gjengitt hos TechCrunch. Selskapet ønsker avgjørelsen velkommen og mener den vil bidra til å gjenopprette konkurransen i markedet.

Avgjørelsen bidro også til at aksjekursen til Yandex spratt opp mer enn 9 prosent på Nasdaq-børsen i går.

Google-sjef: Ønsker EUs Android-granskning velkommen 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.