JUSS OG SAMFUNN

Google vil kjøpe patentene «dine»

Skal komme patenttrollene i forkjøpet

Googles styreformann, Eric Schmidt, er blant dem som har tatt til orde for en omfattende patentreform i USA. I mellomtiden satser selskapet på krysslisensiering med likesinnede selskaper. Nå ønsker selskapet også å kjøpe opp enkeltpatenter direkte fra oppfinnere.
Googles styreformann, Eric Schmidt, er blant dem som har tatt til orde for en omfattende patentreform i USA. I mellomtiden satser selskapet på krysslisensiering med likesinnede selskaper. Nå ønsker selskapet også å kjøpe opp enkeltpatenter direkte fra oppfinnere. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. apr. 2015 - 09:27

Google kunngjorde i går at selskapet skal åpne en eksperimentell markedsplass hvor alle som eier patenter, da særlig privatpersoner og mindre selskaper, legge ut disse for salg. Den eneste mulige kjøperen er dog Google selv.

Les også: «Handlekurvpatent» endelig drept 

Markedsplass

Hensikten med dette er todelt, men målet er det samme. Google ønsker med den nye markedsplassen, Patent Purchase Promotion, å gjøre det enklere for små patenteiere å selge patentene. Men i like stor grad ønsker selskapet å hindre at patentene ender opp i hendene på patenttroll – altså selskaper som kun eier patenter for å håndheve dem, ikke for å bruke oppfinnelsene selv.

Markedsplassen skal i denne omgang bare være åpen fra 8. til 22. mai i år. Så snart den har stengt, vil Google vurdere alle tilbudene.

Innen slutten av juni skal patenteiere som ønsker å selge, få beskjed om Google er interessert i å kjøpe. Transaksjonene ventes å være fullført to måneder senere.

Det er i denne omgang kun amerikanske patenter som Google ønsker å kjøpe.

Les også: Trollet som tapte weben

Uten forhandling

– Ved å forenkle prosessen og å ha en konsentrert vindu for innsending, kan vi fokusere innsatsen vår på raskt å evaluere patenter og raskt svare potensielle patentselgere. Forhåpentligvis vil dette lede til bedre opplevelse for selgere, samt fjerne komplikasjonene med å samarbeide med aktører slik som patenttroll, skriver Allen Lo, Google stedfortredende sjefadvokat for patenter, i dette blogginnlegget.

Enkelt eller ikke, avtalen som eventuelt inngås med Google har en del detaljer som selskapet oppfordrer potensielle selgere til å sette seg godt inn i, gjerne med støtte fra en advokat.

Patenttroll: Patentnederlag for Google 

Det er i alle fall én betingelse som er hyggelig for selgeren, nemlig at selgeren ved å selge til Google får en global og mer eller mindre ubegrenset lisens til å bruke oppfinnelsene beskrevet i patentet i eventuelle produkter.

Patentselgeren oppgir prisen som forlanges for patentet i tilbudet som sendes Google. Men selskapet har ingen planer om å forhandle om prisen eller andre betingelser. Dersom selskapet mener den er for høy, blir det intet salg.

Bakgrunn: Google gir patentløfte til åpen kildekode 

Våpen

Hva skal så Google med alle disse patentene? Nå gjenstår det å se hvor mange det faktisk blir – Google oppgir selv at det er usikre på hvor stor interessen for denne ordningen vil være og hva slags patenter som eventuelt vil bli tilbudt.

Når det gjelder de patentene Google kommer til å kjøpe, så vil de bli en del av selskapets stadig voksende patentportefølje. Noen av disse patentene vil selskapet bruke i forbindelse med egne produkt, og en del vil selskapet kanskje lisensiere ut til andre. Men det er trolig fortsatt slik at Google ikke har en tilstrekkelig patentportefølje til å avverge angrep fra selskaper med betydelig flere år med innovasjon på baken.

– [...] et av et selskaps beste forsvar mot denne typen [patent-] søksmål, er ironisk nok å ha en formidabel patentportefølje, siden det bidrar til friheten din til å utvikle nye produkter og tjenester, skrev Googles sjefadvokat, Kent Walker, i 2011.

Google har i liten grad brukt patenter til å angripe først og har advart sterkt mot de tidligere så omfattende patentkrigene. Men selskapet har, riktignok gjennom det daværende datterselskapet Motorola Mobility, gått til patentangrep på Apple – noe som da også ble sterkt kritisert.

Les mer: Google: – Patentkriger hjelper ikke forbrukerne 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra