TELEKOM

Har solgt brukte mobiler for 40 millioner kroner hittil i år

Ikke alle nordmenn velger nye mobiler fra øverste hylle

Produksjon: Mange mobiler blir fornyet med glass foran, deksel bak og nytt batteri
Produksjon: Mange mobiler blir fornyet med glass foran, deksel bak og nytt batteri Foto: Teleoutlet
28. sep. 2020 - 08:12

Noen ganger nøyer folk seg med telefoner som har stått øverst på hylla for et år siden. Andre ganger velges de aller billigste telefonene. Mange av dem har vært i bruk, men er byttet inn av folk som vil ha en ny. Det kan være leasingmodeller, eller telefoner som er kommet tilbake på angrefrist. Andre bytter telefoner årlig fordi de kan, med såkalte bytte-abonnement (Swap, Svitsj, Mobilbytte), eller modeller som har en del tid på baken og ikke lenger ser smellvakre ut, men som har mye tjenestetid tilbake.

Alle disse, og flere ulike byttescenarier, har Teleoutlet laget butikk av. De kjøper opp brukte mobiler fra ulike leverandører og selger dem til kunder på nettsiden sin.

Brukthandler: Per-Ivar Kleivdal har startet og leder Teleoutlet som sørger for at telefoner får et nytt liv hos de som ikke vil kjøpe helt nytt. Da havner de ikke i skuffen og blir til søppel. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Brukthandler: Per-Ivar Kleivdal har startet og leder Teleoutlet som sørger for at telefoner får et nytt liv hos de som ikke vil kjøpe helt nytt. Da havner de ikke i skuffen og blir til søppel. Foto:  Odd Richard Valmot

– Det hele begynte for fem år siden da jeg kontaktet Telenor og spurte om jeg kunne få kjøpe returnerte telefoner fra dem. Det har resultert i at vi nå selger for 6-8 millioner kroner hver måned, sier gründer og sjef i Teleoutlet, Per-Ivar Kleivdal.

Tilbake til Norge

– Lenge var det slik at telefoner som hadde vært på leasing ble sendt ut av landet. Det skulle ikke true markedet for nysalg til betalingsdyktige nordmenn. Nå tar operatørene et større miljøansvar og selger dem heller i Norge via oss. Dette begynte så smått i februar og har betydd at vi har mye større tilgang på toppmodeller. Nå er det slike leasingmodeller vi selger mest av, sier han.

Anders Løland skriver i kronikken at det ikke er umulig å tilfredsstille sentrale personvernprinsipper med føderert læring, men at det kan involvere en konflikt mellom kryssende personvernprinsipper.
Les også

Er føderert læring en trojansk personvernhest?

Flere kategorier

Selskapet kategoriserer telefonene de kjøper inn og overhaler i ulike klasser etter tilstand og alder. De selger også noen helt nye telefoner, selv om det ikke er så mange. De har av ulike årsaker kommet tilbake med originalplasten intakt. Neste kategorien selges også som nye og er som regel kommet tilbake i de to ukene folk kan angre på kjøpet. Her er forseglingen brutt, men de har ingen fysiske merker og selges i original emballasje, litt billigere enn de med plasten på.

Under dette plasseres telefonene i fire ulike kategorier. De beste har fått ny skjerm, nytt bakdeksel og nytt batteri. De ser av den grunn helt nye ut.

Testing: Alle mobilene får minnet slettet og blir testet før de selges med to års garanti og angrerett. <i>Foto:  Teleoutlet</i>
Testing: Alle mobilene får minnet slettet og blir testet før de selges med to års garanti og angrerett. Foto:  Teleoutlet

Kryper vi lenger ned på stigen kommer vi til slutt til de aller billigste. De kan ha både riper og bulker, men fungerer helt fint.

Normalt koster telefonene fra 90 prosent av nypris og nedover til de aller billigste, som går for mindre enn halv pris.

Mest av de billige

– Det er de billigste såkalte B-grade telefonene det normalt har gått mest av til i det siste hvor leasingmodeller har tatt over. Selv om de kan være godt brukt, hører vi ofte at kunder reagerer på hvor bra de ser ut. Jeg har inntrykk av at det er foreldre som kjøper de aller billigste til barna sine. Det er nok et bra sted å starte med en mobil, sier han.

– Alle telefonene, utenom de aller nyeste hvor plasten ikke er sprettet av, har fått alle data slettet av et PC-program som sikrer at de ikke kan gjenopprettes. I tillegg kjøres det også et diagnoseprogram som forteller oss om tilstanden. Det er nyttig for oss som skal gi to års garanti på alle telefonene vi selger. I tillegg får kundene en 14 dagers angrerett, men det er ikke mange som angrer, sier Kleivdal.

Nordmenn ligger i toppen når det gjelder bruk og kast av elektronisk avfall.
Les også

UiO-forsker: – Telefoner er ikke bærekraftige

Stor omsetning

I fjor omsatte Teleoutlet for 10 millioner kroner. Så langt i år har de omsatt brukte telefoner for 40 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Shipping: Selskapet selger et enormt antall brukte mobiler årlig og sender daglig ut til hele landet. <i>Foto:  Teleoutlet</i>
Shipping: Selskapet selger et enormt antall brukte mobiler årlig og sender daglig ut til hele landet. Foto:  Teleoutlet

– VI jobber nå med å skaffe telefoner fra Sverige. Der omsettes det langt flere rimelige telefoner enn her i landet. Alt vi kan levere under 3 000 kroner går unna med en gang. Når kundene først bestemmer seg, vil de ha telefonen med en gang. Derfor kan vi levere samme dag i Oslo og Viken, og i Bergen dagen etter.

Eg A-basestasjonen til Telenor befinner seg fremdeles på taket av et høyhus ved Baneheia i Kristiansand. Telenors eksperter klarte ikke å få signaler fra denne basestasjonen da de gjennomførte målinger ved åstedet for Baneheia-drapene og konkluderte derfor med at det var usannsynlig at Viggo Kristiansens mobiltelefon hadde vært der på drapstidspunktet. Bildet er tatt under befaringen i forbindelse med den pågående rettssaken mot Jan Helge Andersen.
Les også

Mobilbeviset opp i Baneheia-saken: – En historie ingen ville høre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.