Hasta la Vista

Helt slutt for Windows Vista

Livsløpet avvikles i påsken, og det blir ingen oppstandelse.

Vista kommer neppe til å bli savnet av mange. Nå er det over og ut for livsløpet til en av Microsofts største fiaskoer.
Vista kommer neppe til å bli savnet av mange. Nå er det over og ut for livsløpet til en av Microsofts største fiaskoer. (Bilde: Mary Altaffer, AP)

Livsløpet avvikles i påsken, og det blir ingen oppstandelse.

Microsoft har tidligere sammenlignet utdatert programvare med sur melk. Du vil ikke drikke ni år gammel melk. Det samme kan kanskje sies om operativsystemer.

Neste uke settes siste spiker i kista for Windows Vista.

De som fortsatt bruker det tilårskomne operativsystemet bør vite at årets påske markerer endelig slutt for operativsystemets livsløp, og det blir ingen oppstandelse etterpå.

Den ordinære støtten for Vista ble avsluttet allerede for fem år siden. Den 11. april 2017 er det slutt også for såkalt utvidet support.

Etter denne datoen vil det ikke komme flere sikkerhetsfikser eller oppdateringer av noe slag, enten betalt eller ubetalt, opplyser Microsoft i et varsel.

Venter angrepsbølge

Antivirus-leverandør Trend Micro slår fast at det nå er viktig å bytte til et nyere operativsystem. Kunder som blir værende på den over 10 år gamle plattformen, vil fra neste uke løpe en større risiko.

Bare i fjor registrerte de over en kvart million ulike eksempler på skadevare som berørte Windows Vista, inkludert skumle banktrojanere som kan svindle ofrene for store pengebeløp.

– Etter 11. april vil kyberkriminelle stå klare til å doble sin angrepsinnsats, vel vitende om at det kan dukke opp nye sårbarheter i Vista som de kan utnytte, skriver Trend Micro i et blogginnlegg.

Flopp

Windows Vista hadde den tvilsomme æren av å toppe listen over tiårets største teknologiske flopper, som kåret av Time Magazine en stund tilbake.

Vista ble aldri den suksessen Microsoft håpet på, og utbredelsen ble betydelig mindre enn operativsystemet den var ment å erstatte.

Omfanget av brukere og virksomheter som kan få hastverk ved å oppgradere nå blir derfor betydelig mindre enn tilfellet var da livsløpet til forgjengeren, langt mer populære Windows XP, ble avsluttet.

Når det er sagt er det ifølge Statcounter fortsatt 1,21 prosent av alle norske Windows-brukere som kjører på Vista.

Kommentarer (25)

Kommentarer (25)
Til toppen