IT-NORGE

Her er Evrys nye digitale festning

Bli med inn. Se video.

12. mars 2015 - 09:51

FET (digi.no): I påsken flytter Evry inn i sitt nye datasenter på Fet i Akershus, litt på overtid og i mindre skala enn de gigantiske Greenfield-planene som eieren Digiplex klekket ut sammen med Entra eiendom - og som krasjlandet.

Nå står første byggetrinn klart, med 4200 kvadratmeter white space, som er netto flate for den rene datasentervirksomheten til leietaker.

digi.no har sluppet innenfor dørene og fått en kikk på anlegget.

Sjekk ut videoen for noen raske inntrykk av hallene, strømforsyning, brannsikring og kabling.

En halv milliard

Som eneste leietaker har Evry tegnet en avtale for 20 år. Samlet investering for datasenteret er på rundt 500 millioner kroner. Gevinsten skal bli et langt mer lønnsomt Evry gjennom strategien "Future Proof":

Etter mye trøbbel med tjenestene innen IT-drift, måtte selskapet ta noen grep. Ett av dem er mindre skreddersøm og enklere drift på en mer standardisert plattform. I denne sammenheng skal 18 datasentre reduseres til tre: Fet, Gjøvik og Stockholm erstatter anlegg i blant annet Oslo, Trondheim, Bergen, Bodø og Tromsø.

Så du denne? Slik skal Evry «reddes»

Hovedsete

Fet blir hovedsete, med såkalt disaster backup recovery i landets kanskje mest driftssikre datasenter på Gjøvik. Med ett hovedsenter skal det bli langt enklere og rimeligere å holde ting i gang og sørge for stabile tjenester.

På Fet tar Evry i bruk første byggetrinn, som stammespråket hos Digiplex kalles DFAS 1.

– Her har vi seks haller, hver på 700 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer, beskriver Harald Lome. Han er driftsansvarlig for "Server, Workplace and Network" i Evry og har overoppsynet med det nye senteret.

Mer spennende stoff: Ubåtbunker ble datasenter

Evry datasenter, Fet, Akershus
Harald Lome er driftsansvarlig for Evrys datasenter på Fet. Bilde:

Gjerrig på strøm

Kapasiteten er på 10 megawatt (MW).

Senteret er i kategori Tier 3, slik at man blant annet kan utføre vedlikehold "i fart" uten å ta ned strømleveransen til kundens datautstyr.

– Det betyr igjen at ethvert ledd eller komponent i infrastrukturen kan feile og byttes ut underveis og at det fortsatt vil være redundans i systemet, forklarer direktør for forretningsutvikling Anders Korshavn hos Digiplex.

Strømforsyningen kommer i to separate føringsveier. I tillegg er det en park av dieselaggregater utenfor veggene, samt et par solide batteribanker.

Energieffektiviteten, PUE, skal havne på gjerrige 1,1.

Dette er en sentral faktor i forhold til hvor godt datasenteret utnytter energien. Her brukes 10 prosent av effekten til kjøling og andre oppgaver enn å produsere data.

Egentlig skal det komme ned på 1,08, men det fronter ikke partene så tydelig.

– Et energieffektivt senter gjør at vi får ned strømregningen med 30 prosent, sier Lome.

Det er ikke lenge siden de mest effektive sentrene slo seg på brystet med PUE 1,25.

Evry datasenter, Fet, Akershus
Seks dieselaggregater kan i en unntakssituasjon holde datasenteret i gang på ubestemt tid. Bilde:

Svart fiber

Datalinjene består av tre separate linjer med svart (mørk) fiber fra Telenor, Eidsiva og Broadnet. Evry selv sørger for å få satt lys på den.

Tidligere var det ikke like lett å få levert fiber som leverandøren ikke hadde litt kontroll med kapasiteten på.

Dette har ikke vært en problemstilling nå, ifølge Lome.

– Vi opplever ikke problemer med å kjøpe svart fiber. Alle leverandører leverer, sier han.

Les også: Evry fant et hull i markedet

Responstid

Det er ikke størrelsen, men mer de kritiske oppgavene som gjør DFAS 1 viktig.

10 MW er småtteri i forhold mange andre sentre, som konkurrenten Green Mountain på Rennesøy med opp til 40 MW. For ikke å snakke om Apples planlagte senter i Danmark, der det spekuleres i en kapasitet på opp til 100 MW.

– Vi skal ikke strømme store mengder data på linje med Netflix, men trenger lav responstid for online tjenester og brukere som jobber opp mot sine servere, illustrerer Harald Lome.

Og blant de 80.000 klientene som skal kobles opp mot Fet fra rundt påsketider, er det datakritiske virksomheter innen bank, forsikring og Posten.

Brannsikringen består av et anlegg som reduserer oksygeninnholdet i luften fra 20 til 15 prosent. Dermed er det umulig å få fyr på noe som helst.

Flere er på shopping: Forsvaret kjøper datakonteinere

Evry datasenter, Fet, Akershus
Ennå står hallene tomme i første byggetrinn, men Anders Korshavn hos Digiplex er allerede i gang med å planlegge byggetrinn to. Bilde:

Flere på gang

Mens Evry er på vei inn, planlegger Digiplex for neste byggetrinn. Det er rikelig med arealer, og neste bygg vil også kunne romme opp til 4000 kvadratmeter.

Anders Korshavn vil ikke røpe hvem som kan være mulige leietakere.

– Vi er i ferd med å planlegge neste byggetrinn på rundt 3000 - 4000 kvadratmeter. Det er dialog med flere aktuelle kunder dette bygget, uten at jeg kan si hvem det er og når de eventuelt kan flytte inn, sier Korshavn.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.