TELEKOM

Huawei skal bygge 5G i Tyskland

Telefonica Deutschland har valgt Huawei og Nokia til å bygge 5G-nettverket sitt i Tyskland.

Fra Huaweis stand på Mobile World Congress 2019 i Barcelona.
Fra Huaweis stand på Mobile World Congress 2019 i Barcelona. Foto: Håvard Fossen, Inside Telecom
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
12. des. 2019 - 10:59

Det har vært stor debatt i Tyskland om kinesiske Huawei skulle få lov til å bygge mobilnett i landet. USAs nåværende administrasjon har åpent presset Angela Merkels regjering, og alle andre allierte land, for å få dem til å forby mobiloperatørene å benytte Huawei til de kommende 5G-nettverkene. Blant truslene er at USA ikke vil dele like mye etterretningsinformasjon som før.

Først utelukket Tyskland – i likhet med Norge – å peke på ett bestemt selskap og forby teleoperatørene å kjøpe fra dem. Seinere har regjeringsmedlemmer tatt opp igjen diskusjonen om et forbud.

Begge leverer basestasjoner

Petter-Børre Furberg, adm. dir., Telenor Norge, Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør, Telenor Norge og Sigve Brekke, konsernsjef, Telenor Group under fredagens presentasjon av 5G nettet.
Les også

Telenor har valgt leverandør til 5G-nettet

Telefonicas plan er å begynne byggingen av 5G-nettet sitt i Tyskland tidlig i 2020, med utstyr fra begge de to utstyrsleverandørene. Selskapet sier de med beslutningen om å benytte både Nokia og Huawei, tar hensyn til at den politiske prosessen ikke er ferdig, men på en måte som gjør at 5G-utbyggingen ikke blir forsinket av den.

Både Huawei og Nokia skal dermed levere radiodelen av nettverket, altså basestasjonene, til Telefonica i Tyskland. Planen er både å utvide dagens 4G/LTE-nettverk og bygge 5G-nettverket.

Europa taper arbeidsplasser

Tysklands to andre mobiloperatører, Deutsche Telekom og Vodafone har ikke gjort sine leverandørvalg for 5G. Begge er kunder av Huawei i dag.

Vodafone-sjef Nick Read sier ifølge Mobile World Live at fokuset på Huawei som sikkerhetstrussel er i ferd med å sette europeisk teknologiutvikling tilbake, noe som ifølge han betyr tap av arbeidsplasser på kontinentet.

Read sa at USA har lite å tape på å ekskludere Huawei, fordi deres utstyr ikke er involvert i stor skala i noen amerikanske nettverk.

Saken ble først publisert på vårt søsternettsted Inside Telecom

Huaweis stand på MWC 2019 i Barcelona. Illustrasjonsfoto.
Les også

EU varsler strenge 5G-regler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.