IDC: – Windows Phone-salget vil synke

Tror ikke på Windows 10 på alle flater.

IDC ser ikke ut til å være overbevist om at Microsofts Windows 10 Mobile, universelle Windows-apper og Continuum-enheten vil gjøre Windows-baserte smartmobiler mer attraktive enn de er i dag.
IDC ser ikke ut til å være overbevist om at Microsofts Windows 10 Mobile, universelle Windows-apper og Continuum-enheten vil gjøre Windows-baserte smartmobiler mer attraktive enn de er i dag. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2015 - 07:35

Analyseselskapet IDC kom nylig med en prognose for smartmobilmarkedet hvor selskapet igjen har forsøkt å anslå markedsandelene til de største smartmobilplattformene de kommende fire årene.

IDC har blitt til dels latterliggjort for en del tilsvarende rapporter de siste årene. Årsaken var først og fremst selskapets tilsynelatende ubegrunnede tro på at Microsoft ville oppnå store markedsandeler med Windows Phone i et allerede modent marked – betydelig større enn for eksempel Apples iOS.

Historien har vist at IDC bommet stygt med disse prognosene.

I den nye prognosen er analyseselskapet langt mer forsiktig med spådommene for perioden fram til og med 2019. I praksis venter selskapet i stor grad en utvikling som fortsetter på samme omtrent måte som det markedet har vist det siste året.

Ifølge prognosen mener IDC at Android vil fortsette å være den mest brukte plattformen. Markedsandelen ventes faktisk å øke noe i perioden fra 2015 til 2019, hvor det det er ventet en gjennomsnittlig, årlig vekst i leveransene på 7,4 prosent. Det er dog ventet at veksten vil være lavere mot slutten av perioden enn ved begynnelsen.

En hel del av denne veksten ventes dog å skje hos leverandører som Cyanogen og Xiaomi, som forsøker skape et marked på siden av Googles offisielle Android-økosystem.

Windows Phone

Microsoft er snart i gang med selskapets tredje omstart i smartmobilmarkedet på fem år. Budskapet med Windows 10 på alle flater, inkludert smartmobiler, handler om det selskapet kaller for ekte mobilitet.

Microsoft mener at kundene ønsker å kjøre de samme applikasjonene på tvers av enhetene, som igjen har tilnærmet det samme operativsystemet, altså en versjon av Windows 10. Men IDC ser tydeligvis ikke på dette som noe som i særlig grad vil bidra til økt salg av Windows-mobiler.

– Til tross for all innsatsen Microsoft har lagt i lanseringen av Windows 10, regner ikke IDC med at Microsofts andel i markedet for smartmobil-operativsystemer vil vokse stort i de kommende årene, heter det i pressemeldingen.

IDC-prognose smartmobilplattformer 2015-2019
IDC-prognose smartmobilplattformer 2015-2019 Bilde: IDC
 

Utgangspunktet er dessuten ekstra lavt, siden de samlede leveransene av Windows-mobiler ventes å være omtrent 10 prosent lavere i år enn i fjor. Noen mener dog at dette skyldes at markedet venter på enheter med Windows 10 Mobile, men IDC venter en nedgang i Windows Phone/Windows 10 Mobile-leveransene også i 2016.

Først mot slutten av perioden ventes det at leveransene har vokst såpass mye at markedsandelen igjen er på samme nivå som i år.

Lavpris

IDC mener at gjennomsnittsprisen på Windows Phone-mobilene som blir levert i år vil vise seg å være 148 dollar. Dette er selvfølgelig langt lavere enn gjennomsnittsprisen for iPhone, men også hele 71 dollar lavere enn gjennomsnittsprisen for Android-enhetene som blir solgt i år.

Noen hevder, kanskje med rette, at man får en bedre Windows-telefon enn en Android-telefon for samme pris, i alle fall i den nedre delen av markedet. Men smartmobilen er først komplett når brukeren har fått installert de appene han eller hun ønsker å bruke.

IDC mener at Apple også i årene framover vil kunne øke leveransene vil øke iPhone-leveransene, men veksten vil ikke skje like fort som veksten i det generelle smartmobilmarket.

India, Midtøsten og Afrika ventes å bli de store vekstmarkedene framover, mens det ventes lavere vekst etterspørselen i blant annet Kina og Nord-Amerika.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.