AVTALER & KONTRAKTER

Imagination inn i varmen igjen hos Apple

Har inngått ny lisensavtale.

Apple skal igjen lisensiere grafikkteknologi fra Imagination for å bruke dette i framtidige enheter. Apple iPhone 11 Pro, som er avbildet over, har en grafikkprosessor som Apple i stor grad skal ha utviklet alene.
Apple skal igjen lisensiere grafikkteknologi fra Imagination for å bruke dette i framtidige enheter. Apple iPhone 11 Pro, som er avbildet over, har en grafikkprosessor som Apple i stor grad skal ha utviklet alene. Foto: Kurt Lekanger
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2020 - 17:00

I april 2017 falt verdien av britiske Imagination Technologies med rundt 70 prosent i løpet av noen få timer, etter at selskapets største kunde, Apple, kunngjorde at selskapet ville slutte å bruke lisensiert teknologi fra Imagination innen to år. Fram til da var grafikkprosessorene i samtlige produkter fra Apple, bortsett fra Mac, basert på design fra Imagination. 

Bakgrunnen for denne beslutningen var at Apple i større grad skulle utvikle grafikkprosessorene selv. Dette skjedde da også. Allerede samme år ble iPhone 8 og X levert med en grafikkprosessor som Apple hadde utviklet selv

Intels siste toppmodeller kan ha problemer. Her fra forsøket på å overklokke en Intel Core i9-13900K-prosessor til mer enn 9 GHz i 2022.
Les også

Intel: Trøbbel for toppmodeller – undersøker prosessordød

Senere har Apple gjort flere andre oppkjøp for å gjøre selskapet mindre avhengig av underleverandører. Dette inkluderer oppkjøpet av Intels avdeling for mobilmodemer.

Ny avtale

Nå har det tydeligvis skjedd noe nytt i Apples planer. I forrige uke kunngjorde nemlig Imagination at Apple igjen har inngått en flerårig lisensavtale som gir Apple tilgang til et større spekter av Imaginations immaterielle eiendom mot å betale lisensavgifter. Den nye avtalen erstatter en avtale som ble gjort kjent 6. februar 2014.

Kort tid etter at Apples planer ble kjent i 2017, ble det klart at Imagination krevde at Apple skulle bevise at selskapet ville være i stand til å utvikle grafikkløsninger uten å benytte åndsverk fra Imagination. Dette skal Apple den gang ha nektet å gjøre.

Hva som har skjedd i denne saken siden da, er uklart, men den nye avtalen tyder på at striden mellom selskapene nå er over.

Apples Iphone-salg minket med 19 prosent i Kina i årets første kvartal. I samme periode økte Huaweis telefonsalg med nesten 70 prosent.
Les også

Iphone-salget stupte i Kina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.