AVTALER & KONTRAKTER

Imagination inn i varmen igjen hos Apple

Har inngått ny lisensavtale.

Apple skal igjen lisensiere grafikkteknologi fra Imagination for å bruke dette i framtidige enheter. Apple iPhone 11 Pro, som er avbildet over, har en grafikkprosessor som Apple i stor grad skal ha utviklet alene.
Apple skal igjen lisensiere grafikkteknologi fra Imagination for å bruke dette i framtidige enheter. Apple iPhone 11 Pro, som er avbildet over, har en grafikkprosessor som Apple i stor grad skal ha utviklet alene. Foto: Kurt Lekanger
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2020 - 17:00

I april 2017 falt verdien av britiske Imagination Technologies med rundt 70 prosent i løpet av noen få timer, etter at selskapets største kunde, Apple, kunngjorde at selskapet ville slutte å bruke lisensiert teknologi fra Imagination innen to år. Fram til da var grafikkprosessorene i samtlige produkter fra Apple, bortsett fra Mac, basert på design fra Imagination. 

Bakgrunnen for denne beslutningen var at Apple i større grad skulle utvikle grafikkprosessorene selv. Dette skjedde da også. Allerede samme år ble iPhone 8 og X levert med en grafikkprosessor som Apple hadde utviklet selv

Les også

Senere har Apple gjort flere andre oppkjøp for å gjøre selskapet mindre avhengig av underleverandører. Dette inkluderer oppkjøpet av Intels avdeling for mobilmodemer.

Ny avtale

Nå har det tydeligvis skjedd noe nytt i Apples planer. I forrige uke kunngjorde nemlig Imagination at Apple igjen har inngått en flerårig lisensavtale som gir Apple tilgang til et større spekter av Imaginations immaterielle eiendom mot å betale lisensavgifter. Den nye avtalen erstatter en avtale som ble gjort kjent 6. februar 2014.

Kort tid etter at Apples planer ble kjent i 2017, ble det klart at Imagination krevde at Apple skulle bevise at selskapet ville være i stand til å utvikle grafikkløsninger uten å benytte åndsverk fra Imagination. Dette skal Apple den gang ha nektet å gjøre.

Hva som har skjedd i denne saken siden da, er uklart, men den nye avtalen tyder på at striden mellom selskapene nå er over.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.