Intel gjør seg flott for presidenten

Ny brikkefabrikk skal skape tusener av arbeidsplasser. Men planene er gamle.

Eldre planer blir som nye: Intels toppsjef Brian Krzanich tok med seg en silisiumskive og børstet støv av eldre planer da han onsdag besøkte det ovale rom. President Trump lot seg  begeistre.
Eldre planer blir som nye: Intels toppsjef Brian Krzanich tok med seg en silisiumskive og børstet støv av eldre planer da han onsdag besøkte det ovale rom. President Trump lot seg begeistre. (Bilde: Joshua Roberts, Reuters)

Ny brikkefabrikk skal skape tusener av arbeidsplasser. Men planene er gamle.

Onsdag var toppsjef Brian Krzanich å besøkte Det hvite hus. Under en nøye regissert pressekonferanse i det ovale rom varslet Intel at de bygger en ny prosessor-fabrikk kalt Fab 42.

Investeringen på 7 milliarder dollar vil skape mer enn 10 000 varige stillinger i ørkenlandskapet i delstaten Arizona, kunne de fortelle.

Ren musikk i ørene til president Donald Trump, som har truet med å kreve skyhøye tollsatser fra bedrifter som flagger ut.

Mesteparten av Intels brikkeproduksjon har riktignok alltid foregått i USA, men å skaffe nye arbeidsplasser er som kjent et sentralt punkt i politikken som ifølge Trump skal gjøre Amerika «fantastisk igjen».

Hylles av president Trump

Presidenten var raskt ute i sosiale medier med gledesbudskapet.

Det er bare ett problem, som teknologinettstedet The Verge påpeker. De skriver at Intels investering ser ut til å ha fint lite med Trump å gjøre.

Alternative fakta skal ha det til at dette er ren opportunisme:

 

For allerede i 2011 ble det kjent at selskapet startet arbeidet med å bygge Fab 42-fabrikken, den gangen med en anslått kostnad på 5 milliarder dollar.

PR-messig har lite endret seg siden Barack Obama besøkte Intels brikkeanlegg i Oregon, da planene som skulle skape tusener av nye arbeidsplasser ble meddelt. 

Det moderne anlegget sto klart allerede for flere år siden, men ble liggende brakk på grunn av det sviktende pc-salget.

Nå som Intel rebooter satsingen og igjen satser på Arizona-fabrikken må det imidlertid kjøpes inn og installeres nytt utstyr i milliardklassen, ettersom nodestørrelsen skal krympes til 7 nanometer.

Ferdigstillelse av det oppgraderte anlegget er angitt å skje om tre-fire år. Intel opplyser til CNBC at de ikke får noen særbehandling eller økonomiske insentiver som følge av prosjektet.

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen