MASKINVARE

Intel og IBM i kvante-kappløp: Annonserte nytt gjennombrudd på CES

Intel lanserte kvanteprosessor på 49 qubit. 

Intels kvanteprosessor med 49 qubits, Tangle Lake.
Intels kvanteprosessor med 49 qubits, Tangle Lake. Foto: Walden Kirsch/Intel Corporation
10. jan. 2018 - 16:01

For tre måneder siden annonserte Intel sin første 17-qubit superledende testbrikke for kvantedatamaskiner. Men allerede på CES-messen i Las Vegas denne uken kunne prosessorgiganten vise frem en ny testbrikke med hele 49 qubit. 

Med den nye brikken er Intel hakk i hæl med IBM, som i november kunngjorde at de har fått en prosessor med 50 qubit til å fungere. 

Det var Intels toppsjef Brian Krzanich som under sin åpningstale på CES annonserte den nye brikken som har fått navnet «Tangle Lake». Brikken er oppkalt etter en kjede med innsjøer i Alaska, og spiller på blant annet de lave temperaturene som skal til for at en kvanteprosessor skal fungere. 

Intel skriver i en pressemelding at Tangle Lake representerer et skritt mot selskapets mål om å lage et komplett kvantedatamaskin-system som omfavner alt fra arkitektur til algoritmer til kontroll-elektronikk. Det å klare å lage en 49 qubit testbrikke er ifølge selskapet en viktig milepæl fordi det vil gjøre forskere i stand til å blant annet se på teknikker for feilkorreksjon og simulere ulike databehandlings-oppgaver. 

– Det trengs minst 1 million qubits

Krzanich sa i sin tale at han tror kvantedatamaskiner vil løse problemer som dagens beste superdatamaskiner nå bruker flere måneder eller år på å løse. Som eksempler nevnte han blant annet utvikling av nye medisiner, finansielle modeller og klimaprognoser. Det trengs imidlertid mer enn 49 qubits for at kvantedatamaskiner skal bli virkelig nyttige.

– Vi forventer at det vil ta fem til sju år før bransjen vil lære å håndtere tekniske problemer, og det vil antagelig kreve 1 million eller flere qubits før kvantedatamaskinene blir relevante i kommersiell sammenheng, sier Mike Mayberry, sjef for Intel Labs i pressemeldingen.

Tre nivåer av kvanteprosessorer fra Intel. Fra venstre: 7, 17 og 49 qubits. <i>Foto:  Walden Kirsch/Intel Corporation</i>
Tre nivåer av kvanteprosessorer fra Intel. Fra venstre: 7, 17 og 49 qubits. Foto:  Walden Kirsch/Intel Corporation

For å klare å lage datamaskiner med mange flere qubits, har Intel i tillegg til å jobbe med superledende qubits også begynt å se på noe de kaller «spin qubits». Dette er en type qubits som er mye mindre enn superledende qubits, slik at det skal være mulig å pakke mange flere av dem inn på én brikke.

Intel skriver i pressemeldingen at de allerede har funnet opp en måte å produsere spin qubits på en 300 mm produksjonsprosess. Vi er usikre på hva Intel mener med dette – men det refereres antagelig til bruk av 300 mm store wafere (silisium-skivene elektroniske brikker produseres på). 

Svenskene satser på kvantedatamaskiner: Skal bruke 1 milliard på å lage kvantedatamaskin på minst 100 qubit »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.