Dødsfall

Intel sørger over bransjelegende

Mannen som snudde selskapet fra minne-fiasko til CPU-suksess ble 79 år.

Intel sørger over bransjelegende
(Bilde: Intel)

Mannen som snudde selskapet fra minne-fiasko til CPU-suksess ble 79 år.

Intel gjorde det i går kjent at selskapets tidligere toppsjef og styreformann, Andy Grove, døde i går – 79 år gammel. Grove var en av de virkelig ledende skikkelsene innen verdens prosessorindustri og var den første som ble ansatt da Robert Noyce og Gordon Moore grunnla Intel i 1968.

Grove var født i Ungarn i 1936 og het opprinnelig András István Gróf. Han emigrerte til USA rundt 1956 og skiftet navn til Andrew Stephen Grove. Etter å ha studert kjemiteknikk ved City College of New York, fullførte han en doktorgrad ved University of California, Berkeley, i 1963. Kort etter ble han ansatt av Gordon Moore som forsker ved Fairchild Semiconductor.

386 og Pentium

Ifølge Intel spilte Grove en kritisk rolle i da selskapet beslutte å satse på mikroprosessorer i stedet for minnebrikker. Han ble president i selskapet i 1979 og CEO i 1987. Under hans styre introduserte selskapet noen av prosessormodellene som dannet grunnlaget den store utbredelsen av pc-er, inkluder modellene 386 og Pentium.

I den samme perioden økte selskapet den årlige omsetningen fra 1,9 til 26 milliarder dollar.

Inspirator

– Vi er dypt bedrøvet over bortgangen til tidligere Intel-styreformann og administrerende direktør Andy Grove, sier dagens konsernsjef, Brian Krzanich, i en kunngjøring.

– Andy lot det umulige skje, gang på gang, og inspirerte generasjoner med teknologer, gründere og bedriftsledere.

På grunn av sykdom forlot Grove direktørstolen i Intel i 1998. Men har forble styreformann fram til 2005 og fortsatte deretter som seniorrådgiver i selskapet, samtidig som at han var lektor ved Stanford University.

Til toppen