SIKKERHET

ISS venter milliardsmell etter cyberangrepet i februar

Dette til tross for at selskapet i stor grad har greid å holde hjulene i gang.

ISS ble aldri slått helt ut av cyberangrepet som rammet selskapet i februar. Men angrepet har kostet selskapet dyrt.
ISS ble aldri slått helt ut av cyberangrepet som rammet selskapet i februar. Men angrepet har kostet selskapet dyrt. Foto: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ISS_VW_LT_%C3%98sterbro.jpg">EPO/Wikimedia</a>
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2020 - 08:56

Det danske serviceselskapet ISS, som også tilbyr sine tjenester i Norge, kom fredag med en børsmelding som inneholder et estimat over hvor mye cyberangrepet, som rammet selskapet i midten av februar, ventes å koste selskapet. Det anslås et redusert driftsoverskudd på mellom 450 og 800 millioner danske kroner. Med dagens kurs tilsvarer dette mellom 750 og 1340 millioner norske kroner.

Ledelsen, forretning, IT, compliance og personvern kan ikke fortsette som isolerte øyer, skriver Gøran Breivik og Marius Engh Pellerud i kronikken. Begge har tittelen director i Advisense.
Les også

Sikkerhet må ivaretas gjennom hele digitaliseringsprosessen, fra idé til kode

Selv om selskapet i stor grad skal ha greid å opprettholde driften i hele perioden, vil det å holde hjulene i gang under perioden ha påført selskapet ekstra utgifter og reduserte inntekter på mellom 300 og 500 millioner danske kroner. På grunn av skadene som angrepet har ført til, er selskapet nødt til å nedskrive og gjenoppbygge deler av IT-infrastrukturen. Dette er ventet å koste opptil 350 millioner danske kroner. 

Fortsatt ikke helt gjenopprettet

ISS opplyser at det fortsatt ikke er noe som tyder på at angrepet har ført til at kundedata eller annen sensitiv informasjon har kommet på avveie. 

– Vi har nå gjenvunnet kontroll over den store majoriteten av IT-infrastrukturen og starter systematisk opp forretningskritiske systemer på nytt, skjønt med noe redusert funksjonalitet. Dette inkluderer sentrale økonomisystemer for støtte av lønn og fakturering. Vi regner med at alle forretningskritiske systemer vil være gjenopprettet i løpet av andre kvartal 2020, skriver ISS i børsmeldingen.

Selskapet regner med at arbeidet med gjenopprettelse og gjenoppbygging av IT-systemer og -utstyr vil være fullført før utgangen av året. 

Selv om angrepet mot Tietoevry skal være begrenset til ett svensk datasenter, skal fire helseregioner, en rekke private selskaper og et lønnssystem som brukes av 120 statlige institusjoner være berørt. Tre uker etter angrepet, sliter fortsatt universitetssykehuset i Uppsala med etterdønningene. Bildet er fra Tietoevrys kontor i Espoo, Finland.
Les også

Hackerne fikk tak i backup: 20 år med data er trolig borte etter Tietoevry-angrepet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.