MASKINVARE

Kina klager inn USA til WTO i databrikkestrid

Mener USA har brukt sikkerhetsspørsmål som en unnskyldning for å blande seg inn i normal internasjonal handel.

USA har innført eksportrestriksjoner som begrenser Kinas mulighet til å kjøpe og produsere avanserte databrikker, noe Kina mener er urimelig. Her holder USAs president Joe Biden opp en silisiumskive med databrikker på et møte om halvledermangelen.
USA har innført eksportrestriksjoner som begrenser Kinas mulighet til å kjøpe og produsere avanserte databrikker, noe Kina mener er urimelig. Her holder USAs president Joe Biden opp en silisiumskive med databrikker på et møte om halvledermangelen. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
14. des. 2022 - 07:27

Kina har levert en formell klage på USAs til Verdens handelsorganisasjon (WTO), fordi amerikanerne begrenser Kinas tilgang til databrikker.

I oktober kunngjorde USA nye eksportrestriksjoner som begrenser Kinas mulighet til å kjøpe og produsere avanserte brikker som kan brukes til militære formål. Det gjør det vanskeligere for kineserne å utvide deler av teknologiindustrien og utvikle avanserte militære systemer.

Både enkelte avanserte brikker og halvlederutstyr er omfattet av restriksjonene. Målet er å hindre Kina i å skaffe seg «sensitiv teknologi for militære formål».

Kina mener på sin side at USA en rekke ganger har brukt sikkerhetsspørsmål som en unnskyldning for å blande seg inn i normal internasjonal handel. Derfor har de klaget amerikanerne inn for WTO.

– Dette handler om internasjonal rettferdighet og stabiliteten i det globale handelssystemet, sier talsperson Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet. De mener amerikanerne bryter internasjonale handelsregler, bedriver proteksjonisme og truer stabiliteten i internasjonale forsyningskjeder.

Illustrasjonsbilde.
Les også

Kina vil ta i bruk nytt materiale for å gjøre fremtidens brikker mye raskere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.