HELSE-IT

– Kjøper IT for milliarder, uten å vite om de får konkurransedyktige priser

Riksrevisjonen krever mer åpenhet om innkjøp i Helse Sør-Øst.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Heiko Junge, NTB scanpix

Landets største helseforetak kjøper IKT-tjenester for milliardbeløp uten å vite om de får konkurransedyktige priser, fastslår Riksrevisjonen.

Sykehuspartner HF har enerett på å levere IKT-tjenester til Helse sør-øst, men selskapet følger ikke godt nok opp kravene om åpenhet og intern kontroll med om de leverer kostnadseffektive tjenester, heter det i en rapport som Riksrevisjonen la fram torsdag.

Les også: Ansatte sier opp i protest etter milliard-outsourcing

Riksrevisor Per-Kristian Foss er overrasket over at sykehusene ikke stiller tøffere krav til sin IKT-leverandør. Arkivfoto.
Riksrevisor Per-Kristian Foss er overrasket over at sykehusene ikke stiller tøffere krav til sin IKT-leverandør. Arkivfoto. Bilde: Ole Gunnar Onsøien, NTB scanpix

Overraskelsen

Riksrevisor Per-Kristian Foss er overrasket over at sykehusene ikke stiller tøffere krav til sin IKT-leverandør.

– Vi har kikket inn i en monopolorganisasjon med 1.000 ansatte, så det er ikke noe småtteri. Vi ser en organisasjon med liten åpenhet. Dermed er det vanskelig å se om de leverer konkurransedyktige tjenester. Det er jo på et vis monopolistens store fordel, og jeg er egentlig mer overrasket at de som kjøper tjenesten, ikke er opptatt av om de får en konkurransedyktig pris, sier Foss.

Hemmelige mål

Riksrevisjonen har blant annet avdekket at Sykehuspartners målsettinger ikke er tilgjengelig for de ansatte, men gjemt bort i lederavtalene som holdes hemmelig.
 
Ifølge Riksrevisjonen gir det mangelfull dokumentasjon av måten Sykehuspartner jobber på, noe som omtales som uheldig.
 

Sykehuspartner er pålagt å drive kostnadseffektivt og levere tjenester av god kvalitet, samt å vise åpenhet om og kontroll med hvorvidt tjenestene til helseforetakene er kostnadseffektive. Men her svikter det. Sykehuspartner «mangler en helhetlig styring som understøtter kravet om kostnadseffektive tjenester», rapporterer Riksrevisjonen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.