SIKKERHET

Kraftig økning i ondsinnet programvare til Mac

Antallet trusler økte med 270 prosent bare i fjor.

Foto: Marius Jørgenrud, digi.no
13. mars 2018 - 11:38

Mac-plattformen har lenge vært ansett for å være vesentlig tryggere enn Windows når det gjelder virus og andre typer ondsinnede programvare, men faren har begynt å ta seg godt opp også på Mac. Sikkerhetsselskapet Malwarebytes melder nå at antallet Mac-trusler økte enormt bare i løpet av fjoråret.

Basert på data hentet inn av selskapet økte antallet trusler på Mac-plattformen med hele 270 prosent i løpet av 2017. I tillegg har økningen vist et tilsvarende tempo i løpet av de to første månedene i inneværende år.

Oppdaget flere nye bare i år

Hittil i 2018 er det registrert fire nye, alvorlige trusler. En av dem ble oppdaget av brukere selv som rapporterte om funnene på sikkerhetsselskapets eget forum. Denne programvaren, kalt OSX.MaMi,  fungerer ved å endre DNS-innstillingene på permanent basis og installere nytt rotsertifikat på maskinen. 

Disse handlingene kan blant annet brukes til å utføre såkalte «man-in-the-middle»-angrep, hvor brukere uvitende omdirigeres til ondsinnede nettsider som fremstår som legitime for på den måten å bli lurt til å oppgi sensitiv informasjon. Denne informasjon kan så igjen brukes til å begå vinningskriminalitet.

En annen av truslene som har blitt avdekket i år var et stykke programvare kalt OSX.CreativeUpdate, et program som benytter PC-en til intetanende brukere til å grave etter kryptovaluta. Dette programmet ble distribuert ved at falske nedlastingslenker ble lagt inn på nettsiden MacUpdate via hacking.

Ifølge Malwarebytes er det mange Mac-brukere som har en forestilling om at Mac-plattformen er «usårlig» mot trusler og at mange derfor ikke i tilstrekkelig grad utøver forsiktighet på nettet. Som tallene viser er plattformen imidlertid på ingen måte helt trygg, og i tillegg kan mange av sikkerhetsfunksjoenen på Mac relativt enkelt omgås av de nye typene ondsinnede programmer.

Skadevare til Mac har økt kraftig i lengre tid. I fjor sommer meldte vi at antallet trusler økte med 270 prosent, altså samme tall som nevnt over, også fra 2015 til 2016.

Leste du denne?  Norge mangler flere tusen eksperter på IT-sikkerhet »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.