KUNSTIG INTELLIGENS

Kunngjorde store ambisjoner: Nå vil Mark Zuckerberg bygge menneskelignende kunstig intelligens

Meta-sjefen med ambisiøse målsettinger.

Meta-sjef Mark Zuckerberg har store planer for selskapets KI-satsing.
Meta-sjef Mark Zuckerberg har store planer for selskapets KI-satsing. Foto: Anthony Quintano
19. jan. 2024 - 16:51

Lanseringen av Chat GPT ga utviklingen av kunstig intelligens (KI) en ny pangstart, og de fleste store teknologiaktørene har nå kastet seg på karusellen. Det har vært litt stille fra Facebook-eieren Meta, men nå har sjefen selv gjort det klart at også de har store ambisjoner.

På Meta-eide Threads og Instagram la Mark Zuckerberg nylig ut en video hvor han legger frem selskapets planer fremover innen kunstig intelligens, og de er tilsynelatende ikke beskjedne.

Nyhetsbyrået Reuters er blant dem som har skrevet om saken.

Vil bygge AGI

– Vår langsiktige visjon er å bygge (kunstig) generell intelligens, åpne kildekoden på en ansvarlig måte og gjøre den bredt tilgjengelig, slik at alle kan tjene på det, sier Zuckerberg i videoen.

Kunstig generell intelligens, det som kalles AGI på engelsk (artificial general intelligence), er altså den typen kunstig intelligens som kan løse oppgaver omtrent på samme nivå som mennesker.

AGI regnes på mange måter som en «hellig gral» på KI-feltet, og flere av aktørene på området har indikert at det er denne teknologien som er målet for KI-teknologien – selv om den ennå ligger et godt stykke inn i fremtiden.

Chat GPT-skaperen Open AI har for eksempel selv understreket viktigheten av å forberede seg på AGI-teknologien allerede nå.

I arbeidet med å nå målene opplyser Mark Zuckerberg videre at de foretar en omorganisering hos Meta som innebærer et tettere samarbeid mellom selskapets to KI-avdelinger Fundamental Artificial Intelligence Research (FAIR) og GenAI, hvorav sistnevnte fokuserer på generativ KI.

Selskapet jobber for tiden også med å trene opp Llama 3, som er den neste generasjonen av Metas språkmodell. Den eksisterende versjonen, Llama 2, ble lansert i fjor sommer.

Flere hundre tusen Nvidia-prosessorer

Ikke minst kan Zuckerberg også fortelle at selskapet jobber med en kraftig utvidelse av den maskinvaremessige infrastrukturen som skal bidra til å muliggjøre de store ambisjonene.

Ifølge Meta-sjefen vil denne infrastrukturen innen utgangen av året bygges ut med hele 350.000 Nvidia-grafikkprosessorer av typen H100, som er spesialdesignet for nettopp KI-anvendelser.

Til sammen vil Meta sitte på KI-maskinkraft som tilsvarer nesten 600.000 H100-prosessorer dersom man inkluderer alt selskapet disponerer av grafikkprosessorer til dette formålet, sier Zuckerberg.

Meta har allerede gjort noen merkbare fremstøt på KI-feltet, blant annet med lanseringen av Meta AI i september. Meta AI er en Chat GPT-lignende snakkerobot som er tilgjengelig via de Meta-eide plattformene WhatsApp, Messenger og Instagram.

I tillegg kunngjorde selskapet en liten «hær» av KI-assistenter, alle med hver sin egen personlighet, bruksområder og ekspertise.

Meta-sjef Mark Zuckerberg. Selskapet lanserte Twitter-utfordreren Threads midnatt natt til torsdag.
Les også

Zuckerberg: 10 millioner har registrert seg på Threads

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.