JUSS OG SAMFUNN

Kutter el-avgiften til store, norske datasentre

IKT-Norge er svært fornøyd.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2015 - 13:08

Store datasentre i Norge vil fra nyttår av bare måtte betale en el-avgift på 0,48 øre per kilowatt-time (kWh). Den ordinære avgiften har vært på 14,15 øre per kWh siden 1. juli i år.

Den reduserte avgiften gjelder bare datasentre med uttak over 5 MW.

– Avgiftsreduksjonen legger til rette for etablering av ny virksomhet i Norge, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding i dag.

Lavest i Norden

Begrunnelsen for avgiftsreduksjonen er oppgitt i Finansdepartementets Prop. 1 LS, kapittel 9.6. Der opplyses det at Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2015 ba regjeringen om å «vurdere hvordan avgiften på elektrisk kraft bør avgrenses med redusert sats i lys av at det etableres ny, energiintensiv virksomhet utenfor tradisjonell industri, blant annet datasentre, og legge fram et forslag i statsbudsjettet for 2016.»

I proposisjonen opplyser Finansdepartementet at den reduserte satsen i Danmark er på omtrent 0,5 øre per kWh, mens den i Finland er på 6,5 øre. I Sverige er det i utgangspunktet ingen redusert sats for store datasentre, men en utredning av dette pågår.

Gledelig

Kunngjøringen i dag har blitt mottatt med glede hos IKT-Norge.

– IKT-Norge er svært godt fornøyd med at Finansminister Siv Jensen har tatt beslutningen om å redusere el-avgiften fra 13 øre til 0,48 øre per kWh for store datasentre fra 1. januar 2016. Vi oppfordret Regjeringen å iverksette avgiften uten å vente på forhåndsgodkjenning fra ESA.  Det er nå tatt til følge, og vi er svært glade for å ha blitt lyttet til. Dette betyr veldig mye for Norges posisjonering for å sikre seg etablering av store internasjonale datasenter. Nå er Norge posisjonert til å kunne bli verdensledende på industrielle datasenter, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge, i en pressemelding.

Hun forteller videre at flere store, internasjonale aktører har satt etablering av datasentre i Norden på vent, men nå kan gå videre med sine planer.

Grønn industri

– I en tid hvor vi trenger flere nye arbeidsplasser og verdiskaping rundt våre kraftressurser er denne nyheten gledelig, sier Austlid.

Hun mener at den reduserte el-avgiften gir muligheter for en helt ny grønn næringsutvikling, og det på steder i Norge hvor den tradisjonelle kraftkrevende industrien er bygget ned.

– Vi får både grønn industri og distriktsutvikling. At regjeringen setter satsen lavere enn i Finland og at avgiftslettelsen innføres uten forsinkelser viser på at regjeringen har en tro på den nye næringen, avslutter Austlid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.