JUSS OG SAMFUNN

Kutter el-avgiften til store, norske datasentre

IKT-Norge er svært fornøyd.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2015 - 13:08

Store datasentre i Norge vil fra nyttår av bare måtte betale en el-avgift på 0,48 øre per kilowatt-time (kWh). Den ordinære avgiften har vært på 14,15 øre per kWh siden 1. juli i år.

Den reduserte avgiften gjelder bare datasentre med uttak over 5 MW.

– Avgiftsreduksjonen legger til rette for etablering av ny virksomhet i Norge, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding i dag.

Lavest i Norden

Begrunnelsen for avgiftsreduksjonen er oppgitt i Finansdepartementets Prop. 1 LS, kapittel 9.6. Der opplyses det at Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2015 ba regjeringen om å «vurdere hvordan avgiften på elektrisk kraft bør avgrenses med redusert sats i lys av at det etableres ny, energiintensiv virksomhet utenfor tradisjonell industri, blant annet datasentre, og legge fram et forslag i statsbudsjettet for 2016.»

I proposisjonen opplyser Finansdepartementet at den reduserte satsen i Danmark er på omtrent 0,5 øre per kWh, mens den i Finland er på 6,5 øre. I Sverige er det i utgangspunktet ingen redusert sats for store datasentre, men en utredning av dette pågår.

Gledelig

Kunngjøringen i dag har blitt mottatt med glede hos IKT-Norge.

– IKT-Norge er svært godt fornøyd med at Finansminister Siv Jensen har tatt beslutningen om å redusere el-avgiften fra 13 øre til 0,48 øre per kWh for store datasentre fra 1. januar 2016. Vi oppfordret Regjeringen å iverksette avgiften uten å vente på forhåndsgodkjenning fra ESA.  Det er nå tatt til følge, og vi er svært glade for å ha blitt lyttet til. Dette betyr veldig mye for Norges posisjonering for å sikre seg etablering av store internasjonale datasenter. Nå er Norge posisjonert til å kunne bli verdensledende på industrielle datasenter, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge, i en pressemelding.

Hun forteller videre at flere store, internasjonale aktører har satt etablering av datasentre i Norden på vent, men nå kan gå videre med sine planer.

Grønn industri

– I en tid hvor vi trenger flere nye arbeidsplasser og verdiskaping rundt våre kraftressurser er denne nyheten gledelig, sier Austlid.

Hun mener at den reduserte el-avgiften gir muligheter for en helt ny grønn næringsutvikling, og det på steder i Norge hvor den tradisjonelle kraftkrevende industrien er bygget ned.

– Vi får både grønn industri og distriktsutvikling. At regjeringen setter satsen lavere enn i Finland og at avgiftslettelsen innføres uten forsinkelser viser på at regjeringen har en tro på den nye næringen, avslutter Austlid.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.