BEDRIFTSTEKNOLOGI

– La de ansatte utvikle sine egne forretningsapper

Microsofts avduker ny plattform for utvikling og deling av mobilapper.

Microsoft PowerApps skal gjøre det enkelt for medarbeidere uten programmeringskunnskaper å lage egne mobilapper basert bedriftens data.
Microsoft PowerApps skal gjøre det enkelt for medarbeidere uten programmeringskunnskaper å lage egne mobilapper basert bedriftens data. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2015 - 09:46

Microsoft introduserte i går en ny app-utviklingsplattform skal gjøre det enklere for ikke-utviklere å lage applikasjoner. Men i motsetning til selskapets tidligere app-utviklingsløsninger med svært lav terskel, handler ikke PowerApps – som den nye plattformen heter – bare om kvantitet. Den skal faktisk kunne dekke et reelt behov i mange bedrifter.

Problemet, ifølge Microsoft, som igjen viser til Gartner, er at det ikke finnes nok dyktige mobilutviklere der ute til å dekke bedrifter økende behov for å gjøre forretningsdata tilgjengelige på mobile enheter.

Det er også vanskelig å lage mobilapper som kan hente inn data fra alle de ulike systemene som bedrifter ofte bruker. Dessuten hindrer utrullingen av mobilapper gjennom app-butikker at appen man helst skulle ha hatt i går, kan gjøres tilgjengelig på få minutter.

Svaret på disse utfordringene er altså PowerApps.

Egen klient

I praksis er dette en klient som skal kunne kjøres på Windows-, iOS- og Android-baserte systemer. Det er inne i denne klienten at de egentlige, bedriftsinterne appene kan utvikles, distribueres og kjøres. Det hele minner litt om et intranett, men tanken er at det skal være lett tilgjengelig uansett hvor brukeren befinner seg.

Dessuten er det altså bedriftens vanlige medarbeidere som skal kunne lage appene de selv har behov for, blant annet basert på maler og standard programmeringsgrensesnitt, men også programmeringsgrensesnitt (API-er) som bedriftens virkelige utviklere og systemadministratorer gjør tilgjengelig for de ansatte.

Blant de datakildene nevnes, er offentlige nettskytjenester som Office 365, Dynamics CRM, Salesforce, Dropbox, Google Drive og OneDrive, åpne tjenester som Twitter og Bing, samt bedriftsinterne systemer som SharePoint, SQL Server, Oracle databases og SAP.

 

Som i Office

Microsoft sammenligner både utviklingen og delingen av apper med hvordan dokumenter kan opprettes og deles i Microsoft Office. Den som lager en app, kan velge hvem i bedriften som skal få tilgang til den. Det er også mulig å gi andre tilgang til å redigere appen.

Tilgangen til de ulike dataene kontrolleres fortsatt av bedriftens IT-ansatte.

Det er nå mulig å melde seg på en venteliste for å teste en tidlig utgave av PowerApps. Denne versjonen har en rekke begrensninger. Blant annet kreves det at man bruker en pc med Windows 8 eller nyere for å lage appene. Men det skal snart bli mulig å gjøre dette i en nettleser også.

Antallet API-er, eller datatilkoblinger, er foreløpig ganske begrenset, men vil bli økt fram mot lanseringen.

Det skal foreløpig ikke være mulig å dele apper med noen utenfor organisasjonen. Støtte for Android-baserte enheter er ennå ikke tilgjengelig. Det samme er offline-kjøring av applikasjonene. Men dette skal bli klart i tiden framover.

PowerApps vil kreve et abonnement hvor man i utgangspunktet betaler for antallet brukere. Detaljer om dette finnes her. Et godt utgangspunkt for mer informasjon om PowerApps, er denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.