Datasentere i Norge

Lefdal Mine Datacenter kjører inn to-tre 40-fots kontainere hver uke

Et 30-talls kontainere med dataservere er i ferd med å bli operative i Lefdal Mine Datacenter. – Det går raskere å fylle opp enn ventet, sier administrerende direktør Jørn Skaane.

Fylles opp: En ny fjellhall i Lefdal Mine Datacenter er i ferd med å fylles opp. Det samlede volumet i gruvegangene er enormt. De har startet på nivå 3. Stålbedriften Stryvo fra Stryn lager stativene som holder de 40 fot store kontainerne.
Fylles opp: En ny fjellhall i Lefdal Mine Datacenter er i ferd med å fylles opp. Det samlede volumet i gruvegangene er enormt. De har startet på nivå 3. Stålbedriften Stryvo fra Stryn lager stativene som holder de 40 fot store kontainerne. (Foto: Jørn-Arne Tomasgård)

Et 30-talls kontainere med dataservere er i ferd med å bli operative i Lefdal Mine Datacenter. – Det går raskere å fylle opp enn ventet, sier administrerende direktør Jørn Skaane.

  • it-bransjen
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

LEFDAL (digi.no): Et førtitalls mennesker er i arbeid i det som tidligere var en olivingruve i Lefdal, en liten bygd mellom tettstedene Måløy og Nordfjordeid. Det er elektrikere, industrirørleggere, stålarbeidere i tillegg til Lefdal Mine Datacenters egne rundt ti ansatte. Det rigges til enorme stålstativer i gruvegangene der det blir plass til nye kontainere med datainnhold. Her kjøres det på for fullt videre, og det installeres om lag 10 MW IT-kapasitet i løpet av sommeren. Det gir arbeid for fire lokale elektroselskap, industrirørleggere, stålprodusent og transportselskap.

Den første gruvegangen på nivå 3 i gruven er allerede full. Nå er en ny hall i ferd med å bli fylt opp. Det bygges ut etter behov. Og behovet er der.

(Artikkelen fortsetter under)

Full drift: Adm. dir. Jørn Skaane i Lefdal Mine Datacenter sier aktiviteten er større enn forventet. Denne fjellhallen er nå fylt opp og i full drift. Foto: Jørn-Arne Tomasgård

Må bygge ut strømnettet

Administrerende direktør Jørn Skaane sier investeringene er i ferd med å komme opp i 300 millioner kroner. Men pengene kommer også inn i andre enden. Til sommeren vil cirka 30 kontainere være i drift.

– Fra februar og frem til sommeren kommer de store volumene. For tiden er det full trøkk med innkjøring av kontainere. Vi kjører inn to-tre nye kontainere hver uke. I løpet av sommeren vil vi ha 10 MW i drift. Det er mye på kort tid, sier Skaane.

– Pengene tikker inn. Volumene kommer i år. Mot slutten av året vil vi se tydeligere økonomien i det.

Sogn og Fjordane Energi (SFE) er både medeier i prosjektet og strømleverandør. Energikapasiteten er i ferd med å bli sprengt, men Skaane sier SFE vil bygge ut kapasitet i takt med behovet inne i datasenteret.

Kjølesystem: Stadpipe fra Stadlandet har jobben med å legge rørene som kjøler datasenteret. Foto: Jørn-Arne Tomasgård

– Vi må gjøre med strøm som alt annet – utvide kapasiteten i takt med at vi vokser. 

Tyskland det dominerende markedet

2018 blir første hele driftsår, så økonomien i prosjektet er det foreløpig for tidlig å si mye om. Men Skaane sier driften går bra, bedre enn ventet. Det er først og fremst relasjonen til den tyske utstyrsprodusenten Rittal som kaster av seg aktivitet. Rittal eier en tredjedel av Lefdal Mine Datacenter og bruker nettverket sitt i Tyskland til å skape vekst i Lefdal.

– Selskapet iNNOVO Cloud er en del av økosystemet til Rittal som har datterselskaper i 70 land. Dette er et oppstartsselskap med utgangspunkt i Deutsche Bank. Det kommer mye hit via iNNOVO. De er sluttkunden i systemet, vi tilbyr garasjeplassen. Det kommer både kunder og potensielle kunder via dem. Overordnet kan jeg si at det har gått bedre enn vi trodde, og nettverkene våre gjør at vi heller ikke trenger å oppsøke kundene i like stor grad som tidligere. Vi har vært heldig med partnerskapet med tyskerne, sier Skaane.

Genererer aktivitet: Rittal eier en tredjedel av Lefdal Mine Datacenter og genererer også stor aktivitet i Tyskland. Foto: Jørn-Arne Tomasgård

På hjemmesiden til iNNOVO Cloud går det frem at det er et selskap som sikter mot kunder innen finans- og fintech-næringen.

En annen stor kunde er et sveitsisk investeringsselskap som ble presentert på åpningen i mai i fjor. Dette selskapet har en femårsavtale med Lefdal Mine Datacenter. 

Krypto og Edge

Den siste tiden er det lansert stadig nye prosjekter for datasentersatsing her i landet. Noen er på planstadiet, andre er kommet i gang. Nylig åpnet Arctic Circle Data Center i Mo i Rana. Lefdal har til liks med Arctic Circle vært omtalt som både Norges og verdens største datasenter. Skaane innser at det er en vanskelig øvelse å utrope det største, fordi det er så ulike måter å drive på. Men han tror markedet har plass til flere aktører.

Håpet er at et av de største konsernene, som det finnes seks-syv av i verden, da snakker vi om Facebook og Google, skal komme. Der er det trangt i døren.

– I dag er det norske markedet delt mellom noen datasenter som er kommet i gang og noen som sitter med planer og ferdig regulerte tomter. Håpet er at et av de største konsernene, som det finnes seks-syv av i verden, da snakker vi om Facebook og Google, skal komme. Der er det trangt i døren. Vi har hatt besøk av de fleste av dem. Erfaringen er at de helst vil være i nærheten av flyplass, de vil eie og drive datasenteret selv. Men det kan finnes nisjer hos disse også, sier Skaane.

– Markedet er uendelig mye større enn disse seks-syv store. Det er enormt. Det er ikke nok å ha tomter, du må treffe de riktige kundene også. Markedet har vokst og endret seg bare de siste to årene. Kryptovaluta var noe som ikke var der i dette datasenterets etableringsfase. Rittal har nå planer om noe som kalles «edge data center». Det vil si mange små datasentre i nærheten av der det er aktivitet, dette er aktuelt for eksempel i forbindelse med autonome biler. Samtidig må disse ha et mordatasenter.

Kommer tilbake i bobil

Skaane mener noe de har lyktes med i sitt prosjekt er å gjøre Lefdal til noe eksotisk. Aktørene føler eierskap til Lefdal.

– Når du kommer til Gate 26 på Gardermoen og ser propellflyet til Sandane, da starter «The Lefdal Experience». Mange kommer fra Frankfurt, en av verdens største flyplasser. Det å komme hit til frisk luft, fjell og natur er noe spesielt. Mange kommer tilbake med familien i bobil om sommeren. Der har vi vår nisje. Andre vil være i nærheten av der de holder til og gidder ikke dra til Vestlandet og Norge.

Ferdig: Slik ser en ferdig oppfylt fjellhall i Lefdal Mine Datacenter ut. Den tidligere olivingruven er full av slike haller over fem-seks nivåer, så utviklingspotensialet er enormt. Foto: Jørn-Arne Tomasgård

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen