JUSS OG SAMFUNN

Lekket hemmelig Apple-kildekode på GitHub

En rekke repositorier er stengt, men kildekoden spres fortsatt.

Skjermbilde av et GitHub-repositorium med kildekoden til iBoot.
Skjermbilde av et GitHub-repositorium med kildekoden til iBoot. Skjermbilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. feb. 2018 - 10:02

GitHub har måttet stenge en rekke repositorier etter å ha mottatt et DMCA-begjæring (Digital Millennium Copyright Act) fra Apple om brudd på opphavsrett. Samtlige av disse repositoriene skal ha inneholdt kildekoden til en litt eldre utgave av iBoot, som er en del av fastvaren til blant annet iOS-baserte enheter.

Det dreier seg om proprietær og lukket kildekode, i dette tilfellet fra iOS 9.3.

Jailbreaking

Ifølge The Register er iBoot og resten av oppstartssystemet til iOS-baserte enheter svært beskyttet, blant annet med kryptering. Dette for å kunne sikre integriteten til operativsystemet.

Kunnskaper om iBoot kan gjøre det enklere for brukere å utføre jailbreaking av systemet. Men de er ikke gitt at noe av den samme kildekoden er i bruk i dagens utgaver av iOS.

Spres fortsatt

Det er uklart hvem som står bak lekkasjen og hvordan den i det hele tatt har skjedd. The Register skriver at lekkasjen skal ha distribuert i det stille mellom ulike aktører på Reddit i flere måneder allerede. Andre hevder at den minst to år gamle kildekoden har sirkulert i årevis.

Ifølge Apple var det i dette repositoriet at kildekoden først ble publisert på GitHub.

Det som er sikkert, er at svært lite av det som publiseres på internett, forsvinner, selv om noen forsøker å slette det. Selv om GitHub har fulgt begjæring fra Apple og stengt en rekke repositorier, er det ikke vanskelig å finne andre repositorier hvor kildekoden fortsatt er tilgjengelig.

Ikke alene: Kildekoden til Operas egen nettlesermotor har blitt lekket

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.