OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Linus Torvalds følger etter: Nå renskes systemene for slaveinspirerte uttrykk

Linux-oppfinner Linus Torvalds ga i 2016 fingeren til grafikkort-produsent Nvidia, og ba dem «dra til helvete» som det verste selskapet Linux-utviklere måttet forholde seg til. Nå gir han fingern til gamle slaveinspirerte uttrykk.
Linux-oppfinner Linus Torvalds ga i 2016 fingeren til grafikkort-produsent Nvidia, og ba dem «dra til helvete» som det verste selskapet Linux-utviklere måttet forholde seg til. Nå gir han fingern til gamle slaveinspirerte uttrykk. Bilde: Youtube
14. juli 2020 - 18:00

Linux-sjef Linus Torvalds har annonsert at linuxkjernen skal renskes for de slaveinspirerte uttrykkene master og slave. Dermed følger det åpne kildekode-baserte systemet etter blant annet Gihub.

Utrykkene skal nå erstattes med «primary» eller «secondary», eller referere til «leaders» og «follower», eller til og med «directors» og «performers», skriver The Register. 

Blocklist

«Blacklist» skal bli «denylists» eller «blocklist», og «whitelist» skal fremover hete «allowlist» eller «passlist»

Torvalds endring ble iverksatt 10. juli, og linuxfaren sa da at det ikke er noen grunn til å vente med å sette endringene i kraft til neste versjon av linuxkjernen.

I starten av juni tok skaper av filsystemet ZFS, Matt Ahrens, til orde for at alle unødige referanser til slaveriet skulle fjernes fra kodebasen til prosjektet. 

Opptøyene i USA

Det har vært opptøyene i USA som har ført til at programvaremiljøene revurderte bruken av ord og uttrykk som kan oppleves som belastende for etterkommere av slaver. 

«Slave» og «master» har i PC-verden referert til en arkitektur eller prosess der den ene har figurert som leder og den andre som følger. 

Dette kan for eksempel være en klokke (master), som andre klokker (slaver) stilles etter. Det kan være et databasesystem (master) som replikeres til andre servere (slaver), skrev Digi.no da vi omtalte Githubs endringer i midten av juni.

Google har egen ordliste

Allerede i 2004 ble master/slave kåret til det mest politisk ukorrekte uttrykket i i programvareverden. 

En rekke databaseleverandører har for lengst gått bort fra bruken av master/slave og bruker enten i stedet main og secondary eller primary og replica.

Tilsvarende har blitt gjort i kildekoden til Chromium, og Google har også en egen ordliste for utviklere der de fraråder bruken av disse ordene. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.