IT-BRANSJEN

Mener norske IT-konsulenter kan bli militære mål i krig: – De vil oppfattes som lovlige mål

Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) advarer mot at norske IT-konsulenter kan bli lovlige mål i en krigssituasjon.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Alvaro Reyes/ Unsplash
2. aug. 2022 - 05:00

Konsulentselskapene Capgemini, Accenture og Sopra Steria er nå i innspurten om Militær anvendelse av skytjenester-kontrakten verdt 16 milliarder. Det bekymrer NOF-lederen.

– Drift av IKT-systemer er såpass sentralt i krigføring i dag, at de vil oppfattes som lovlige mål, sier Torbjørn Bongo til Klassekampen.

Avisen har skrevet flere saker om saken de siste dagene. Digi.no har prøvd å få Bongo i tale, men vi har ikke lyktes med å oppnå kontakt med ham.

Organiserer 6000

NOF organiserer 6000 militære ansatte.

Bongo henviser til folkeretten, som sier at stridene parter har lov til å ødelegge infrastruktur som er viktig for motpartens krigsinnsats.

Forbundslederen og Arbeiderparti-politikeren mener dette gjør IT-konsulentene til lovlige mål.

Forbundsleder, Torbjørn Bongo, i NOF. <i>Foto:  Torgrim Halvari</i>
Forbundsleder, Torbjørn Bongo, i NOF. Foto:  Torgrim Halvari

Forsvaret planlegger en omfattende modernisering, og en stor del av omstruktureringen handler om å ta i bruk skytjenester. Derfor skal Forsvarsmateriell knytte til seg en strategisk partner på feltet.

Her kommer de tre konsulentselskapene inn i bildet.

Velger leverandør i 2023

I januar 2021 kunngjorde Forsvaret en konkurranse med et omfang på inntil hele 16 milliarder kroner.

Valget av leverandør skjer i første kvartal i 2023.

– Vi startet med en runde med krigsspill for å sette leverandørene inn i hva som kan være Forsvarets virkelighet, forklarte konstituert direktør, Ann Merete Ranum, for Mast i Forsvarsmateriell til Digi.no i mars.

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.
Les også

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

NOF- leder Bongo sier til Klassekampen at om dataene til Forsvaret skal lagres i privateide datasentre, vil også de anses som lovlige mål. Dermed kan også data som eies av andre selskaper gå tapt om datasentrene angripes.

– IKT en sentral del av krigføring

Derfor er NOF bekymret for hva en slik tjenesteutsettingen vil gjøre med Norges stridsevne.

Vis mer
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Dette er ikke en tjeneste som er på siden av Forsvaret og som vi bare har behov for av og til. IKT-drift er en helt sentral del av enhver krigføring. Uten den stopper krigen, sier Torbjørn Bongo til Klassekampen. 

Rød og SV er også bekymret for prosjektet. De mener regjeringen må stanse tjenesteutsettingen som er initiert av Solberg-regjeringen.

De to politiske partinen sier at staten og Forsvaret tar en enorm risiko om prosjektet gjennomføres som tiltenkt.

De mener det er viktig for rikets sikkerhet å holde driften av den kritiske IKT-infrastrukturen i Forsvarets egne hender.

SV og Rødt mener vi mister kontollen

– Det å privatisere, ikke bare lagring av Forsvarets data, men driften av IKT-tjenester, det er å gi fra seg kontrollen på livsviktig infrastruktur som vi trenger i krise og krig, sier stortingsrepresentant Ingrid Fiska i Sosialistisk venstreparti til Klassekampen.

Rødt og SV mener at om prosjektet gjennomføres som det er beskrevet, vil det være et klart løftebrudd fra regjeringens side. De mener at den sittende regjeringen har lovet velgerne, fagbevegelsen og forsvarssektoren at de skal stoppe privatiseringen.

Statssekretær Bent Joachim Bentzen (Sp) i Forsvarsdepartementet, sier at de er i gang med en kursendring av den store milliardkontrakten.

Ifølge ham er det naturlig at Forsvaret i hovedsak selv drifter kritiske sikkerhetssystemer. Allikevel mener han det er nyttig at den teknologiske utviklingen skjer i det private markedet.

Hva endringene konkret går ut på, ønsker ikke statssekretæren fra Senterpartiet å utdype til Klassekampen.

Framleggelsen av Forsvarets langtidsplan på KV Bjørnøya. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Les også

Slik vil de styrke Forsvaret digitalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.