UTVIKLING

Microsoft Edge klargjøres for pluginfri Skype

Testversjon har fått støtte for sanntids videokommunikasjon.

I en kommende versjon av Microsoft Edge vil det være mulig å benytte webutgaven av Skype helt uten bruk av plugins.
I en kommende versjon av Microsoft Edge vil det være mulig å benytte webutgaven av Skype helt uten bruk av plugins. Bilde: Skjermbilde, digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2015 - 07:25

Webutgaven av Skype skal innen utgangen av året kunne brukes direkte i Microsoft Edge, uten å avhenge av nettleserplugins i forbindelse med videosamtaler. På sikt vil tjenesten også kunne brukes av andre nettlesere, etter hvert som de får støtte for programmeringsgrensesnittet Object Real-Time Communications (ORTC).

Bakgrunn: – WebRTC ikke godt nok alene 

Sanntidskommunikasjon

ORTC er en utvidelse til dagens foreslåtte standard for sanntids kommunikasjon mellom nettlesere, WebRTC 1.0. Sistnevnte har fått ganske bred støtte, både blant nettleserleverandører og kommunikasjonstjenester – inkludert norske appear.in.

Men Microsoft har ikke ønsket å støtte WebRTC alene, uten forbedringene som ORTC innebærer. ORTC-spesifikasjonen forfattes i samarbeid mellom Microsoft og Google. Det har tidligere blitt antydet at ORTC vil bli en del neste WebRTC 1.1.

Microsoft har i dette blogginnlegget publisert en hel del ny informasjon om ORTC-støtten i Edge, som nå kan testes i den nyeste Windows Insider Preview-utgaven.

Kodeker

Blant annet omtales kodeker. Skype bruker i dag H.264UC-kodeken for video, og det er i første omgang denne som vil støttes sammen med ORTC i Edge, sammen med lydkodekene G.711, G.722, Opus og SILK.

ORTC API-diagram
I diagrammet viser forholdet mellom applikasjonen og objektene, og mellom hvert av de ulike objektene, i en tenkt JavaScript-applikasjon som utnytter ORTC API. Horisontale eller skråstilte piler angir data- eller medieflyten, mens vertikale piler angir samhandlingene via metoder og hendelser. Bilde: Microsoft
 

G.711 og Opus er for lengst valgt som felles lydkodeker også for WebRTC, og i november i fjor ble medlemmene av arbeidsgruppen RTCWEB enige om blant annet at nettlesere skal støtte både H.264 og VP8 som kodeker for video.

Microsoft har ikke sagt noe om støtte for VP8 i Edge, men støtte for den nyere VP9-kodeken er under utvikling. I Mozilla Firefox bygges det inn støtte for bruk av VP9 i WebRTC, og i framtiden vil nok VP9 brukes framfor VP8.

Det mest usikre kortet er som vanlig Apple med nettleseren Safari. Selskapet har i praksis vist null interesse for webbaserte, sanntids kommunikasjonsløsninger.

Les også: Massivt samarbeid om royaltyfritt videoformat 

Integrasjon

Microsoft skriver at programmeringsgrensesnittene for ORTC og WebRTC vil bli en del av Skype Web SDK, slik at utviklere som ønsker å integrere Skype-funksjonaliteten inn i egne applikasjoner, vil få mulighet til å gjøre dette, på tvers av både plattformer og nettlesere.

Dette gjelder for øvrig også Skype for Business. I blogginnlegget skriver Skype at selskapet er i gang med å gjøre også gjøre Skype for Business tilgjengelig uten plugins i nettlesere som Edge.

Les også: Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.