OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Microsoft gjenoppliver PowerToys for Windows

Planlegger en rekke nyttige verktøy, denne gang utgitt som åpen kildekode.

Logoen til PowerToys
Logoen til PowerToys Illustrasjon: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mai 2019 - 22:00

De som har brukt Windows lenge, husker nok at Microsoft kom med en del tilleggsverktøy til Windows 95 som ble kalt PowerToys. Windows 95 introduserte mye ny funksjonalitet, men blant avanserte brukere var det enda mer å ønske seg, og de 15 verktøyene som PowerToys besto av, dekket noe av dette behovet. 

Det mest kjente verktøyet var trolig TweakUI, som gjorde det mulig for brukerne å gjøre tilpasninger i brukergrensesnittet og kontrollere en hel del annen funksjonalitet, inkludert oppstartsmenyen. 

Senere kom Microsoft med ytterligere seks verktøy i Windows 95 Kernel Toys. I tillegg kom det en egen PowerToys-samling til Windows XP. 

Les også: På skattejakt med Windows 98

Gjenopplives

Nå er Microsoft i ferd med å gjenopplive PowerToys, denne gang selvfølgelig for Windows 10. Det er The Verge som først omtalte dette. 

I første omgang er det snakk om to verktøy, men det planlegges flere. 

Det ene verktøyet er MTND (Maximize to new desktop). Dette er en widget som vises når brukeren holder muspekeren over maksimer/gjenopprett-knappene i applikasjonsvinduene. Da får de muligheten til å sende dette vinduet til et nytt, virtuelt skrivebord, hvor vinduet vises maksimert. 

Det andre verktøyet heter Windows key shortcut guide. Dette viser alle tilgjengelige tastatursnarveier tilknyttet skrivebordet. Dette aktiveres ved at brukeren holder Windows-tastes nede i mer enn ett sekund. 

PowerToys-verktøyet «Windows key shortcut guide» viser tastatursnarveiene som fungerer på Windows-skrivebordet.
PowerToys-verktøyet «Windows key shortcut guide» viser tastatursnarveiene som fungerer på Windows-skrivebordet. Vi ser ikke bort fra at noen kan lære seg noen nye snarveier bare ved å se på dette bildet. Bokstaven som er oppgitt, kombineres med Windows-tasten. Skjermbilde: Microsoft

Den nye utgaven av PowerToys skal utgis som åpen kildekode. Foreløpig er det bare en GitHub-side som er tilgjengelig, men en tidlig utgave av verktøyene, samt kildekode, skal gjøres tilgjengelig til sommeren. 

Mer på gang

De to verktøyene skal forhåpentligvis bare være de første i en større samling. Det presenteres også en liste med andre verktøy som nå vurderes: 

  1. Full window manager including specific layouts for docking and undocking laptops
  2. Keyboard shortcut manager
  3. Win+R replacement
  4. Better alt+tab including browser tab integration and search for running apps
  5. Battery tracker
  6. Batch file re-namer
  7. Quick resolution swaps in taskbar
  8. Mouse events without focus
  9. Cmd (or PS or Bash) from here
  10. Contents menu file browsing

Interesserte kan stemme på disse forslagene på denne siden, noe som kan påvirke hva Microsoft vil prioritere framover. Der er det også mulig å komme med egne forslag, som også andre kan stemme på. 

Leste du denne? Slik blir det nye terminalvinduet i Windows

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.