WINDOWS 11

Microsoft gjør det mer tungvint å bytte nettleser i Windows 11

Fjerner innstillingsmulighet som gjorde det raskt å sette standard nettleser i operativsystemet.

Microsoft hevder at selskapet lytter til kundene når selskapet gjør det vanskeligere å erstatte Edge med en annen nettleser i Windows 11.
Microsoft hevder at selskapet lytter til kundene når selskapet gjør det vanskeligere å erstatte Edge med en annen nettleser i Windows 11. Illustrasjon: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2021 - 15:30

Med kommende Windows 11 innfører Microsoft en rekke endringer, på godt og vondt. En slik endring som ikke har blitt tatt så godt imot, finnes i innstillingene for å sette standard nettleser. Endringen gjør det vanskeligere for brukerne å endre standard nettleser til noe annet enn forhåndsinstallerte Microsoft Edge.

Dermed risikerer brukeren at enkelte lenker man klikker på, for eksempel i applikasjoner som Word, Outlook eller Slack, samt lokalt lagrede websider – altså HTML-dokumenter med filnavnendelser som .htm og .html – blir åpnet i Edge, selv om man i utgangspunktet ønsker at de skal åpnes i en annen nettleser. 

Les også

Har stadig blitt mindre enkelt

I eldre Windows-utgaver kunne valget av standardnettleser gjøres direkte fra den ønskede nettleseren. I Windows 10 må man i det fleste tilfeller inn operativsystem-innstillingene (søk etter  «standardapper») og velge hva som skal være standard nettleser der. 

Når man i Windows 10 velger standard nettleser, endres tilordningene for alle relevante filtyper og protokoller (slik som HTTP, HTTPS, og så videre) med ett eneste valg.

Innstillingene for standardapper er endret i Windows 11. Visse muligheter har blitt fjernet.
Innstillingene for standardapper er endret i Windows 11. Visse muligheter som støttes av Windows 10, har blitt fjernet. Det gjør byttet av enkelte standardapplikasjoner mer tungvint.  Skjermbilde: Digi.no

Slik er det ikke i Windows 11, i alle fall i betautgaven som nå er tilgjengelig. I det kommende operativsystemet finnes det ingen applikasjonskategorier – slik som nettleser, bildevisningsprogram og videospiller – som man med ett valg kan knytte til den foretrukne applikasjonen i disse kategoriene.

I stedet må man gjøre dette for hver av filtypene og protokollene som den aktuelle applikasjonen, for eksempel nettleseren, støtter. Det kan være temmelig mange. 

Heldigvis kan man – akkurat som i Windows 10 – velge applikasjonen først og få en oversikt over alle filtyper og protokoller som utgiveren av applikasjonen har oppgitt at den støtter. Det gjør at man slipper å bla seg gjennom en «uendelig» liste med slik tilordningsmuligheter. Likevel må man velge hver enkelt av disse filtypene og protokollene og fortelle Windows 11 hvilken applikasjon som skal brukes til å åpne dem, dersom standardvalget ikke er det foretrukne.

Ønsket av kundene?

The Verge omtalte i forrige uke denne endringen og gjengir et sitat fra en talsperson i Microsoft som oppgir at endringen er gjort fordi kunder har oppgitt at de ønsker mer fininndelt kontroll over tilordningen av standardapper. 

Selv om brukergrensesnittet er noe endret i Windows, innebærer endringen tilsynelatende bare at muligheten for å tilordne alle relevante filtyper og protokoller med ett klikk, har blitt fjernet – også for applikasjonstyper som bildevisningsprogram, videospillere, musikkspiller og epostklient. 

Også i Windows 10 kan brukerne velge hvilken applikasjon hver enkelt filtype eller protokoll skal åpnes i, dersom de ønsker å gjøre dette.

Ikke imponert

Ønsker man at for eksempel Vivaldi skal være standard nettleser i Windows 11, må brukeren selv endre en rekke tilordninger for ulike filtyper og protokoller/tilkoblingstyper, slik at disse ikke lenger åpnes i Microsoft Edge.
Ønsker man at for eksempel Vivaldi skal være standard nettleser i Windows 11, må brukeren selv endre en rekke tilordninger for ulike filtyper og protokoller/tilkoblingstyper, slik at disse ikke lenger åpnes i Microsoft Edge. Bildet viser bare et lite utvalg av innstillingene som mange vil ønske å endre. Skjermbilde: Digi.no

The Verge har vært i kontakt med flere nettleserleverandører. Ingen av dem er imponert over endringen Microsoft har gjort i Windows 11. Blant annet sier en talsperson for Mozilla sier at dette er en bekymringsfull trend i Windows som har pågått helt siden Windows 10 kom, ved at operativsystemet gjør det vanskelig for brukerne å sette og beholde sin foretrukne nettleser som standard nettleser i operativsystemet. 

Ifølge The Verge er det mulig for brukerne av Firefox sette Firefox som standardvalg i alle de relevante nettlesertilordningene uten å måtte forlate nettleseren. En slik mulighet finnes ikke i for eksempel Vivaldi, noe som betyr at brukeren må gjøre alle endringene manuelt. 

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.