Abonner
ANSIKTSGJENKJENNING

Microsoft vil ikke selge teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiet i USA

Microsoft blir det tredje store amerikanske teknologiselskapet som denne uken kunngjør at det ikke vil selge teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiet.

Microsofts president Brad Smith, her avbildet da han besøkt Norge i november 2019.
Microsofts president Brad Smith, her avbildet da han besøkt Norge i november 2019. Foto: Marius Jørgenrud

Tidligere har Amazon og IBM besluttet det samme.

Microsofts president Brad Smith, som også er selskapets øverste juridiske rådgiver, orienterte om avgjørelsen og oppfordret Kongressen til å regulere denne typen teknologi under et videomøte i regi av Washington Post torsdag.

– Vi vil ikke selge teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiavdelinger i USA før vi har et nasjonalt lovverk på plass, forankret i menneskerettighetene, som regulerer denne teknologien, sa Smith.

Les også

Politiets bruk av systemer for ansiktsgjenkjenning er blitt kritisert for å gi feilaktig identifisering av personer som er mørke i huden. De pågående protestene etter George Floyd-saken har ført til at søkelyset nå er rettet mot rasisme i USA, og også hvordan politiet blant annet bruker teknologi for å spore folk.

Selv om alle de tre selskapene er kjent for sitt arbeid med å utvikle kunstig intelligens, inkludert systemer for ansiktsgjenkjenning, er ingen av dem noen stor leverandør av slik teknologi til politiet. Smith opplyser at Microsoft ikke har amerikansk politi på kundelista i dag, men nevnte ikke om det også gjelder politi i utlandet.

Amerikansk politi kjøper i dag slik teknologi av mindre selskaper, blant dem Tokyo-baserte Nec og de europeiske selskapene Idemia og Gemalto.

Les også