SIKKERHET

Microsofts nettleser lar deg nå blokkere tvilsomme programmer

Edge får ny funksjon.

Den nye Edge-funksjonen skal forhåpentligvis gjøre surfeopplevelsen litt tryggere og bedre for brukere.
Den nye Edge-funksjonen skal forhåpentligvis gjøre surfeopplevelsen litt tryggere og bedre for brukere. Foto: Microsoft
2. mars 2020 - 14:51

Mange trusler florerer på nettet, og sikkerhet er i ferd med å bli en stadig høyere prioritering blant IT-aktørene. Nå opplyser Microsoft på bloggen sin om en ny sikkerhetsfunksjon i nettleseren sin som skal gjøre surfeopplevelsen tryggere.

Fra og med den nye 80.0.338.0-versjonen av Microsoft Edge vil brukere få mulighet til å blokkere såkalte PUA-programmer (potentially unwanted programs). Den nye funksjonen vil dukke opp i personverndelen av innstillingsmenyen.

Ikke skadevare

PUA-programmer er altså programmer som ikke nødvendigvis havner i den tradisjonelle skadevare-kategorien, men som likevel kan ha negative følger for brukeren.

– Potensielt uønskede applikasjoner kan gjøre brukeren mindre produktiv, redusere ytelsen til maskinen, og føre til en dårligere Windows-opplevelse, skriver Microsoft.

Ifølge Microsoft får de mange tilbakemeldinger om at brukere ofte finner applikasjoner med dårlig rykte som installeres på maskinen når man søker etter ulike typer gratis programvare. Det er dette den nye funksjonen altså er ment å forhindre.

Microsofts beskrivelse av hva som regnes som PUA-programvare omfatter blant annet programvare som genererer ekstra annonser, graver etter kryptovaluta og applikasjoner som markedsfører andre programmer.

Unngår oppdagelse

Det omfatter også programvare som tilbyr å installere annen programvare som ikke er digitalt signert av den samme aktøren, og programmer som aktivt forsøker å unngå å bli oppdaget av sikkerhetsprodukter og som oppfører seg annerledes når slike produkter finner på systemet.

PUA-programmer er også programvare som simpelthen er identifisert som tvilsom, basert på analyser av filer og kontinuerlig utveksling av kunnskap mellom Microsoft og andre aktører på markedet.

Den nye Edge-funksjonen gir fremdeles brukeren mulighet til å merke programmer som trygge dersom funksjonen feilaktig klassifiserer et program som PUA.

Mac-plattformen opplever kraftig vekst i skadevare.
Les også

– For første gang er det funnet mer skadevare til Mac enn til Windows

På generelt grunnlag anbefaler Microsoft å alltid laste ned programvare fra velrenommerte steder, slik som utgiverens egen nettside eller en legitim app-butikk, samt å sjekke anmeldelser og utgiverens renommé før nedlasting.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.