FORBRUKERTEKNOLOGI

Milliarder nye nettsider hver dag

Googles ingeniører har nådd en ny milepæl: nå indekserer de over en billion unike nettsider.

28. juli 2008 - 13:50

Søketjenesten Google har opplevd en enorm fremgang de siste ti årene, og selv om selskapet leverer stadig nye nettbaserte tjenester, er det fremdeles søkemotoren de er mest kjent for.

Går vi ti år tilbake i tid, så besto den første Google-indeksen av bare 26 millioner nettsider. Ved årstusenskiftet hadde tallet vokst til formidable én milliard nettsider.

De siste årene har det bare ballet på seg. Søketjenestens ingeniører lot seg forbløffe da de nylig avdekket en ny imponerende milepæl. Billionmerket, eller ett tusen milliarder-merket, er nå nådd.

Det er altså 1.000.000.000.000 unike nettsider.

    Les også:

Google finner alle disse sidene ved å følge alle lenker på en nettside. Deretter følger de alle lenkene på hver av disse sidene igjen, og så videre.

Mange av sidene er ikke unike, eller de har flere ulike nettadresser som peker til nøyaktig samme innhold. Selv etter å ha filtrert vekk slike duplikater, sitter Google igjen med over en billion unike nettadresser.

- Antallet individuelle nettsider vokser med flere milliarder hver dag.

Det skriver Google-utviklerne Jesse Alpert og Nissan Hajaj på selskapets offisielle blog.

Utviklerne understreker at antallet nettsider egentlig er tilnærmet uendelig. En nettkalender kan for eksempel inneholde en «neste dag»-lenke. Slike stier kunne de fulgt i all evighet, men det gir selvsagt ingen mening.

Eksemplet viser at webens størrelse egentlig avhenger av hva brukerne synes er interessant. Ingen vet den eksakte størrelsen.

Tidligere i dag ble det klart at søketjenesten Cuil tar opp kampen med Google.

Bak den nye tjenesten står to avhoppere fra Google, og de hevder at deres tjeneste indekserer tre ganger så mange nettsider som markedslederen.

Hvorvidt det stemmer, og om en større indeks egentlig gir bedre søkeresultater, gjenstår å se.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.