5G

Nå er 5G-spesifikasjonen ferdig

Kommersialiseringen har blitt mye nærmere en realitet.

Telebransjen omtaler 5G som en revolusjonerende teknologi.
Telebransjen omtaler 5G som en revolusjonerende teknologi. (Bilde: Olekcii Mach/Colourbox)

Kommersialiseringen har blitt mye nærmere en realitet.

5G-teknologien har vært underveis en god stund , og nå har teknologien tatt et nytt, stort steg fremover. Som blant andre The Verge melder, er den såkalte «standalone»-spesifikasjonen for 5G-standarden nå i boks.

Milepælen ble kunngjort av standardiseringsorganisasjonen 3GPP nylig og beskrives som et essensielt steg mot den endelige standardiseringen av 5G. Ifølge 3GPP har hundrevis av ingeniører jobbet intenst i tre år for å komme i mål med arbeidet.

Legger til rette for selvstendig utbygging

Allerede i desember i fjor ble den såkalte «non-standalone»-spesifikasjonen godkjent. Denne er avhengig av eksisterende 4G/LTE-infrastruktur for å fungere, mens den seneste spesifikasjonen legger til rette for selvstendig, uavhengig etablering av 5G-nett, noe som er sentralt for en kommersialisering av teknologien.

Selv om steget er viktig, gjenstår selvsagt mye arbeid før 5G-teknologien faktisk kan utnyttes, da støtte må bygges ut i den øvrige infrastrukturen og i mobiler og andre typer produkter.

PC-er og mobiler

Dette er imidlertid på vei, og tidligere i år kunne digi.no melde at Intel har inngått samarbeid med flere av PC-gigantene om å bygge inn 5G-modemer i PC-er i løpet av første halvdel av 2019.

Mobilbrikkeprodusenten Qualcomm har på sin side kunngjort at de samarbeider med en rekke mobilprodusenter om å realisere 5G i løpet av 2019, blant annet ved å putte Qualcomms  nye Snapdragon X50 5G-modem, som er laget for å støtte de første 5G-nettverkene, inn i mobile enheter.

Det satses også ganske aggressivt på utbygging av 5G-infrastrukter rundt omkring i verden, inkludert i Norge. Her til lands planlegger Telenor å gjennomføre pilotprosjekter med 5G-nett i Kongsberg i løpet av andre halvdel av inneværende år, med sikte på kommersialisering i år 2020. Den andre telegigianten, Telia, har imidlertid tenkt å konkurrere om å være først ute.

Les også: Slukker «halve» 3G-nettet til neste år »

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen