JUSS OG SAMFUNN

Nå er fiber blitt miljøvern

Bellona krever utenlandskabler.

Bellona mener at Statnett må få et tydelig politisk signal om å legge fiber i Nordlink-kabelen.
Bellona mener at Statnett må få et tydelig politisk signal om å legge fiber i Nordlink-kabelen. Bilde: Global Marine System
15. mai 2015 - 09:31

Miljøorganisasjonen Bellona kaster seg inn i kampen for grønne datasentre og mer fiberkapasitet til kontinentet.

– Økt bredbåndsfiber til Europa må på plass dersom regjeringen ønsker at grønn datasenterindustri skal ta av i Norge, mener organisasjonen.

Motivet er at datasentrene krever mye energi, og ressursbruken kan reduseres ved å legge datasenterindustrien til land med overskudd av fornybar energi - det vil blant annet si Norge.

Kutt i el-avgift

Bakgrunnen er at regjeringen kom med forhåndsløfter i revidert nasjonalbudsjett om at el-avgiften for grønne datasentre skal senkes fra 2016.

Bellona reagerer med et innspill til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og arbeidet med ekomplanen, som skal legges frem for Stortinget neste år.

Signal

Miljøvernernes budskap er at samferdselsministeren bør bruke planen til å gi et tydelig politisk signal om når og hvordan man skal etablere bedre fiberinfrastruktur til kontinentet.

– Han må også tydelig plassere ansvaret for en slik utbygging, heter det i en pressemelding.

– Økt fiberinfrastruktur er en av de viktigste forutsetningene for vekst i denne industrien, som alle de nordiske landene nå ønsker å bygge opp. Det handler også om å støtte den generelle digitaliseringen av norsk næringsliv, og vekstmulighetene som ligger i dette, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona.

Runa Haug Khoury hos Bellona mener verdien av avgiftskutt for grønne datasentre reduseres hvis det ikke også kommer mer direkte fiberkapasitet til kontinentet. <i>Bilde: Daniel Sannum Lauten</i>
Runa Haug Khoury hos Bellona mener verdien av avgiftskutt for grønne datasentre reduseres hvis det ikke også kommer mer direkte fiberkapasitet til kontinentet. Bilde: Daniel Sannum Lauten

Nordlink

Hun mener at det vil være smart å legge en fiberoptisk kabel sammen med Statnetts kraftkabel Nordlink mellom Tonstad i Vest-Agder og Wilster i Tyskland. Denne skal stå ferdig i 2019.

– I så fall må Statnett få et tydelig politisk signal om dette. Konsesjonen for kraftkabelen er allerede gitt - uten konsesjon om fiber. Slik har vurderingen om fiber blitt en bedriftsøkonomisk vurdering hos Statnett. Det er uheldig, fordi dette ligger utenfor Statnetts samfunnsoppdrag, sier Khoury.

Les også: Utenlandskabel uten fiber, men det er ikke for sent

Ansvar

Hun mener at ansvaret må løftes til det politiske nivået hvor det hører hjemme, og at selve investeringen må tas av relevante aktører. 

– Vi utfordrer Solvik-Olsen på dette. Kraftkabelen Nordlink er viktig for å styrke Norges rolle som leverandør av fornybar energi. Prosjektet må ikke forsinkes. Samtidig haster det med å få på plass bedre fibertilgang til kontinentet. Her ligger en utfordring som regjeringen må ta på alvor, dersom de ønsker å se grønn vekst i datasenterindustri ta av i Norge, sier Khoury.

Les også: Finner gull i optiske kabler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.