UTVIKLING

Nå kan du kjøre Visual Studio Code i nettleseren

– Åpne en mappe og start å kode, ingen installasjon kreves, lover Microsoft.

Luna Paint-Image Editor er en av utvidelsene som allerede skal fungere i nettleserversjonen av VSCode.
Luna Paint-Image Editor er en av utvidelsene som allerede skal fungere i nettleserversjonen av VSCode. Skjermbilde: Microsoft
22. okt. 2021 - 09:45

 Visual Studio Code er et av de mest brukte koderegistreringsverktøyene og støtter de fleste språk og app-typer. Til nå har du imidlertid måttet installere en desktop-versjon for å kunne bruke verktøyet. Det er det slutt på.

Denne uka lanserte Microsoft en sniktitt-versjon av Visual Studio Code (VSCode) for nettlesere.

– Bare åpne nettleseren på https://vscode.dev/ åpne en mappe, og start å kode, ingen installasjon kreves, skriver Chris Dias i Microsoft i en blogg onsdag.

Med lanseringen vil Microsoft komme et steg nærmere det de kaller sin opprinnelige visjon.

– Endelig begynner vi å realisere vår visjon om et utviklerverktøy som kan kjøres i nettleseren, helt uten lokal server, skriver Dias.

Kode fra ipad?

Blant fordelene ved å kunne bruke VSCode i nettleseren nevner Microsoft lokal visning og redigering av filer, også fra begrensede maskiner der du ikke kan installere hele VS-koden, bygging av HTML, Javascript og CSS-applikasjoner på klientsiden og det å redigere koden fra enkle maskiner som Chromebooks eller ipad, dersom du skulle føle behov for det.

Alt du trenger er en nettleser som støtter File System Access API, så Chrome og Edge skal fungere fint.

Mange brukere i Europa ser ut til å foretrekke nettlesere fra andre produsenter enn Apple, etter at DMA-reguleringene trådte i kraft.
Les også

Rapport: Iphone-brukere rømmer fra Safari

Nettleser-versjonen ligner til forveksling desktop-versjonen av utseende, men Microsoft beskriver den som en lettvekts-versjon. Det mangler fortsatt en del funksjonalitet. Du får ingen intern debuggings-funksjonalitet, og få av utvidelsene fungerer.

De planlegger imidlertid stadig mer funksjonalitet og utvidelser, og nettleserversjonen skal allerede støtte Github Repositories, som mange vil finne nyttig.

Ny desktop-versjon rett rund hjørnet

Nyheten kommer uavhengig av de store endringene i desktop-versjonen, som er ventet rett rundt hjørnet. Den 8. november lanserer Microsoft Visual Studio 2022, den første 64-bitsutgave av verktøyet.

Microsoft lover forbedringer for raskere kodesøk, debuggging og profilering og en rekke andre nyheter.

Fremtiden er i nettleseren?

Tonen i bloggen kan få det til å se ut som nettleserversjonen etter hvert vil bli den viktigste.

–  Tilgjengelig for alle med nettleser og internettforbindelse er den grunnlaget for en fremtid der vi virkelig kan redigere hva som helst fra hvor som helst, skriver Dias.

Så gjenstår det å se om koding fra nettbrettet blir en trend.

Arc-nettleseren byr på oppfinnsomme og spenstige nyvinninger, men det spørs om det er nok til å utfordre Google og kompani.
Les også

Nettleser-utfordrer lanseres til Windows

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.