OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Nå kan du laste ned Apples nye operativsystem

8. okt. 2019 - 08:56

Apple viste fram sitt nye operativsystem MacOS Catalina på sin WWDC-konferanse i juni, og nå opplyses det at operativsystemet omsider er klart for nedlasting som en gratis oppdatering.

En av de store nyhetene i den nye utgaven er at iTunes forsvinner – i alle fall i tradisjonell forstand – og blir erstattet av tre nye, dedikerte apper – Music, Apple TV og Apple Podcasts.

Nye verktøy

Alt man har tilgang til i iTunes-biblioteket vil fremdeles være tilgjengelig via de tre nye appene, men i stedet for at alt befinner seg på ett sted deles innholdet altså opp.

For utviklere vil MacOS Catalina komme med nye verktøy og programmeringsgrensesnitt, som skal gjøre det enklere enn før å bringe iPad-apper over til Mac-plattformen.

Det innebærer altså at man snart vil kunne bruke stadig flere av mobilappene side om side med Mac-apper, og ifølge Apple vil man kunne dra og slippe innhold sømløst mellom appene.

iPad som ekstra skjerm

Når det gjelder iPad kommer nye MacOS også med en funksjon som Apple har kalt Sidecar. Dette er en funksjon som lar deg utvide arbeidsrommet på Mac-en ved å bruke en iPad som enten en sekundær skjerm eller som en høypresisjons input-enhet for Mac-appene.

For eksempel kan man arbeide med grafiske prosjekter på iPad-en med Apple Pencil, og bruke Mac-en til å se resultatet på en større og bedre skjerm. Sidecar-funksjonen lar deg også speile skjermene slik at de viser det samme innholdet, for på den måten å dele akkurat det man ser med andre.

Ellers bringer Apple nå iOS-funksjonen Screen Time til MacOS. Dette er en funksjon som brukes til å følge med på hvor mye tid man bruker på nettsider og apper, og som samtidig gir verktøy til å hjelpe brukere med å avgjøre hvordan man benytter skjermtiden sin.

Apple Podcasts er en av de tre nye appene som erstatter iTunes i den nye macOS-versjonen.
Apple Podcasts er en av de tre nye appene som erstatter iTunes i den nye macOS-versjonen.

Hever sikkerheten

På sikkerhetssiden har det også skjedd saker og ting. Med MacOS Catalina vil Gatekeeper nå sjekke alle apper for kjente sikkerhetsproblemer, og apper må nå få brukerens tillatelse før de kan få tilgang til filer i Document- og Desktop-mappen og iCloud Drive.

Videre vil alle Mac-modeller med Apples T2-sikkerhetsbrikke støtte den såkalte Activation Lock-funksjonen, som er en anti-tyverifunksjon, som innebærer at kun brukere kan slette og reaktivere Mac-en.

På sikkerhetssiden har Apple dessuten lansert en ny app kalt Find My, som forener Find My iPhone og Find My Friends i én enkelt app. Med denne kan posisjonen til en mistet eller stjålet Mac formidles tilbake til eieren via andre Apple-enheter, også om den ikke er tilkoblet nettet.

Flere detaljer om hva som er nytt i MacOS Catalina kan du finne på denne siden.

Les også: Smart ladeplate lar deg lade alle Apple-dingsene dine trådløst »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.