KRYPTOVALUTA

Nå skal de bygge en «bitcoin-by» – får eget kraftverk til krypto-utvinning

El Salvador er muligens verdens mest kryptovennlige land.

Slik ser El Salvadors president for seg at den nye bitcoin-byen vil se ut.
Slik ser El Salvadors president for seg at den nye bitcoin-byen vil se ut. Foto: Twitter
22. nov. 2021 - 19:00

Det søramerikanske landet El Salvador har seilt opp som et av verdens mest kryptovennlige land ved at det nylig ble det første landet i verden som gjorde bitcoin til offisielt betalingsmiddel. Nå jekker de opp ambisjonene enda noen hakk.

El Salvador planlegger nå å bygge en hel by basert på kryptovaluta, rapporterer blant andre BBC og Time.

Skal utvinne bitcoin med vulkan-energi

Byen, som foreløpig omtales som «Bitcoin City», ble kunngjort av landets president Nayib Bukele foran en stor folkemengde under et arrangement kalt Bitcoin Week. Nyheten ble kringkastet i en serie meldinger på presidentens offisielle Twitter-konto.

Bitcoin-byen skal grunnlegges ved basen av en vulkan ved navn Conchagua i den sørøstlige delen av El Salvador. Lokasjonen er ikke tilfeldig valgt, da planen er å utnytte den geotermiske energien fra vulkanen til å levere strøm til selve byen – og til utvinning av kryptovaluta ved hjelp av et eget kraftverk.

Tanken er å gjøre byen attraktiv for investorer og andre bidragsytere, og å gjøre byen til en økonomisk motor i landet. Dette skal blant andre gjøres ved å frita byen for både inntektsskatt, utbytteskatt, eiendomsskatt, arbeidsgiveravgift og miljøskatter. I stedet skal byen kun finansieres med en forbruksskatt ala merverdiavgiften.

– Hvis du vil at bitcoin skal spre seg over hele verden burde vi bygge noen Alexandria-er, ikke sant? La oss alle være en del av det, sa presidenten under presentasjonen, med referanse til de mange byene som Alexander den store grunnla i sin tid.

Bitcoin-byen får nesten ingen skatter. Bildet viser El Salvadors president Nayib Bukele under presentasjonen. <i>Foto:  Twitter</i>
Bitcoin-byen får nesten ingen skatter. Bildet viser El Salvadors president Nayib Bukele under presentasjonen. Foto:  Twitter

Finansieres med bitcoin-obligasjon

Byen skal ha alt som vanlige byer tilbyr, deriblant restauranter, butikker, kjøpesentre, boligområder, egen flyplass og all nødvendig infrastruktur.

Konstruksjonen av byen skal etter planen starte i 2022, og det er uvisst når den vil være ferdig. Finansieringen kommer delvis via en bitcoin-obligasjon på én milliard amerikanske dollar, hvorav halvparten skal brukes til utbygging av infrastruktur og bitcoin-utvinning, mens den andre halvparten skal konverteres til kryptovalutaen.

I tillegg til å ha gjort bitcoin til offisielt betalingsmiddel i landet har myndighetene i El Salvador også etablert et fond på 150 millioner dollar dedikert til å støtte bitcoin-valutaen, og staten tilbyr også innbyggerne økonomiske insentiver til å bruke landets egen digitale lommebok.

Da El Salvador gjorde bitcoin til offisielt betalingsmiddel innebar dette at virksomheter er pliktige til å akseptere bitcoin som betalingsmiddel for varer og tjenester, men vel å merke kun dersom de har tilgang til teknologien som er nødvendig for å gjennomføre transaksjonen. Den nye byen vil altså tilrettelegge for nettopp dette.

I tillegg er El Salvadors økonomi i stor grad avhengig av penger som sendes hjem fra utlandet, og ifølge presidenten vil overgangen til bitcoin forenkle denne prosessen vesentlig.

El Salvadors president Nayib Bukele er blitt oppfordret av USA til å regulere bitcoin ordentlig.
Les også

USA ber El Salvador regulere bruken av bitcoin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.