Nekter å innføre global «rett til å bli glemt»

Google mener franske personvernmyndigheter er inne på et skremmende spor.

Nekter å innføre global «rett til å bli glemt»
Google mener at det franske datatilsynet CNIL ikke kan bestemme hva internettbrukere ikke-europeiske land skal få tilgang til på weben. Bilde: Den europeiske unions domstol

Google implementerte i fjor en dom fra EU-domstolen angående den mye omtalte «retten til å bli glemt». Dommen gjelder i utgangspunktet kun i EU og EØS-området, altså der hvor EU-domstolen har domsmakt.

Dette betyr at visse søkeresultater etter navngitte personer ikke vil bli vist på de europeiske utgavene av Google.

Velger derimot en europeer å bruke for eksempel den amerikanske utgaven av Googles søkeside (google.com), får man tilgang også til de resultatene som har blitt filtrert vekk på de europeiske sidene.

Datatilsynet: Google må fjerne søkeforslag om to nordmenn 

Ikke globalt

Bakgrunnen for dette, ifølge Google, er at EU-loven som dommen er basert på, ikke gjelder globalt. Fordi det ikke er noe som hindrer en europeisk bruker i å benytte for eksempel den japanske utgaven av Google, er det mange europeiske politikere og byråkrater som mener at Google må innføre «retten til å bli glemt» på alle utgaver av Google Search.

I spissen for disse er det franske datatilsynet, CNIL, som formelt har beordret Google til å gjøre ordningen global, med trusler om sanksjoner dersom dette ikke gjøres.

Begrenset rett: Google avviser seks av ti forespørsler 

Men Google nekter

I går publiserte Peter Fleischer, Googles globale personvernrådgiver, et blogginnlegg hvor begrunner hvorfor selskapet syns at det er en dårlig idé å gjøre en europeisk dom globalt gjeldende.

– Dette er en problematisk utvikling hvor man risikerer en skremmende effekt på weben, skriver Fleischer.

Han viser til at det finnes talløse eksempler fra ulike land hvor innhold som har blitt erklært ulovlig i ett land, vil bli ansett som lovlig i andre. Blant annet nevner han at Russland forbyr visse uttalelser som kan anses for å være propaganda for homofili, og at Tyrkia forbyr kritikk av Atatürk.

Bakgrunn: – Vil kreve global «rett til å bli glemt» 

Kappløp mot bunnen

– Dersom CNILs foreslåtte tilnærmingen blir omfavnet som reguleringsstandard for Internett, vil oppdage at vi befinner oss i et kappløp mot bunnen. Til syvende og sist vil Internett bare være like fritt som det minst frie stedet i verden, skriver Fleischer.

Ifølge Fleischer mener Google at intet land skal ha kontroll over hva noen i et annet land kan ha tilgang til.

– Vi mener dessuten at denne ordren er uforholdsmessig og unødvendig, gitt at det store majoriteten av franske internettbrukere – for tiden rundt 97 prosent – bruker en europeisk versjon av Googles søkemotor, som google.fr, i stedet for google.com eller noen annen versjon av Google.

Les også: Effektiv protest mot «retten til å bli glemt»