ANALYSER

Nettbrett-salget stupte

- Nye produkter vil redde veksten for året, ifølge IDC.

14. juli 2011 - 07:34

Antallet solgte nettbrett falt uventet i årets første kvartal, ned hele 28 prosent sammenlignet med kvartalet før.

Det ble solgt 7,2 millioner enheter på verdensbasis i løpet av årets tre første måneder, viser tall fra analyseselskapet IDC.

Trass den overraskende omsetningssvikten, velger de å oppjustere sine prognoser for året som helhet med 3,5 prosent til 53,5 millioner enheter.

Det pekes på flere årsaker til svikten i første kvartal, blant annet leveranseproblemer hos skjermprodusenter. IDC mener også at forhåndskunngjøringen av iPad 2, flere uker før den faktisk ble tilgjengelig, har bidratt i negativ retning, fordi kunder valgte å vente med innkjøp.

En annen forklaring er sesongmessige svigninger, som normalt preger mer modne kategorier innen forbrukerelektronikk i kjølvannet av den innbringende julesesongen.

«At sesongtrender fikk en så merkbar effekt på det voksende nettbrettmarkedet, antyder at etterspørselen for denne kategorien er mindre enn medie-hypen skulle tilsi», skriver analyseselskapet.

- Vi forventer at etterspørselen resten av året blir langt sterkere, sier IDCs analysesjef Bob O'Donnell i en pressemelding.

Apples iPad og den nylig lanserte oppfølgeren fortsetter å dominere dette markedet, mens konkurrentene sliter med å friste kundene. Men selv iPad-salget var godt under IDCs tidligere forventninger, ifølge rapporten.

- Nye produkter gir vekst

- Selv om nettbrett-salget ble lavere enn forventet i første kvartal, mener vi lanseringen av nye konkurransedyktige produkter i andre halvår 2011 vil gjøre at salget for året runder 53 millioner enheter, og fortsetter å vokse på lengre sikt, sier IDC-analytiker Jennifer Song i en pressemelding.

Hvilke nye produkter sier IDC ingenting om, men kan muligens forklares med ryktene om Apples kommende «iPad HD».

Senest i dag melder dessuten Wall Street Journal at Amazon skal entre dette markedet med sitt egen Android-baserte nettbrett innen oktober.

IDC definerer nettbrett-segmentet, av dem kalt «media tablets», som en tavle-formet enhet med fargeskjerm på mellom fem og 14 tommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.