Nettleseren Vivaldi begynner å ta form

Rettes mot de mest kresne web-brukerne.

Nettleseren Vivaldi begynner å ta form
Nettleseren Vivaldi er nå klar i en betautgave. Bilde: Skjermbilde

Vivaldi Technologies kunngjorde i dag morges at den første betautgaven av nettleseren Vivaldi nå er tilgjengelig for nedlastning til Windows, Mac og Linux.

Tidligere har det blitt gitt ut en rekke Technical Preview-utgaver som skal ha blitt lastet ned mer enn to millioner ganger. Vivaldi skal ha mottatt mange tilbakemeldinger fra brukere av de tidligere utgavene, og betautgaven er et resultat av dette.

Les også: – Det er mange der ute som trenger Vivaldi 

Kresne

Vivaldi-nettleseren utvikles av flere av de samme menneskene som stod bak de tidligere utgavene av Opera, med gründer Jon von Tetzchner i spissen.

– Vi er på et oppdrag for å skape en nettleser som elskes av webens mest kresne brukere, sier von Tetzchner i en pressemelding.

– Vi er ett skritt nærmere å bygge den beste nettleseren for folk som oss, som ønsker og forventer at nettleseren deres hjelper dem med å gjøre mer på weben.

Vivaldi i beta
Vivaldi har fått en hel del ny funksjonalitet. På bildet vises blant annet notatverktøyet (til venstre i brukergrensesnittet). Bilde: Skjermbilde

Brukergrensesnittet

Som kjent så er Vivaldi, i likhet med Opera, basert på Googles Blink-motor. Det er i brukergrensesnittet at forskjellene kommer fram.

Blant annet legges det vekt på å gi brukeren store muligheter til å tilpasse brukergrensesnittet til egne ønsker. Dette inkluderer slikt som plasseringen av fanene – på toppen, til venstre, til høyre eller nederst i vinduet.

En litt morsom funksjon er at fargene til brukergrensesnittet tilpasses fargene på den websiden som vises i den fremste fanen.

Mye av den viktigste funksjonaliteten skal være tilgjengelig via tastatursnarveier eller «mouse gestures».  Dessuten loves det blant annet bedre støtte for utvidelser, slik at de fleste av utvidelsene som fungerer med Chrome, også fungerer med Vivaldi.

Bakgrunn: Smeller til med ny norsk nettleser